Въвеждат нови правила в детските градини

детска градина

Реформите в образователната система няма да подминат и детските градини. Министерството на образованието иска от тази есен да въведе нов стандарт за предучилищно обучение, предаде bTV.


Ако работите на 8-часов работен ден, а пътят от местоработата до детската градина на детето ви е около час, от следващата учебна година ще трябва много да бързате. Планираните промени предвиждат престоят на децата в детското заведение да не е повече от 10 часа.

„Имаме деца, които идват още с отварянето на детската градина в 7:00 часа, има и деца, които ги взимат малко преди затварянето в 19:00 часа“, обясни пред bTV педагогът Галя Нешкова.

Промени има и в учебното съдържание, което трябва да усвоят децата.

„И наредбата, и предложените за обсъждане образователни стандарти водят точно към това – превръщането на детската градина в училище”, каза проф. Елка Янакиева от катедра „Предучилищна педагогика” в Югозападния университет.

Екипът от министерството, изготвил промените, е на противоположното мнение – че новите програми ще облекчат малчуганите.

„За първи път в самата наредба са заложени текстове, които насочват точно към начина на поднасяне на информацията – той да бъде игрови”, обясни Ваня Трайкова, експерт в Министерството на образованието и културата.

Педагозите обаче предупреждават, че игровата форма на обучение не може да замести същинската игра.

За пръв път се въвеждат полудневна и почасова форма на обучение в детските градини, а ако детето не посещава детска градина – родителите ще трябва да представят за одобрение от специална експертна комисия програма за неговото самостоятелно обучение и развитие.