Висшето образование става безплатно, реши правителството

студенти образование

Студентите по държавна поръчка – бакалавърска и магистърска степен, се освобождават от семестриални такси. От такса се освобождават и докторантите, пише Offnews.bg.

Новината бе съобщена от премиера акад. Николай Денков на брифинг в Министерски съвет.  Отпадането на таксите е заложено в промените в Закона за висшето образование, които днес ще бъдат публикувани за обществено обсъждане.

В момента студентите по държавна поръчка са 188 194 души, а докторантите са 6259 души. По-рано МС освободи от такси студентите по приоритетни програми. Сега за тях ще се предложат и целеви стратегии.

Промените влизат в сила още от втория семестър на настоящата академична година, а средствата ще дойдат от държавния бюджет, като на годишна база сумата е около 120-150 млн. лв.

Денков добави, че средства са осигурени и за първия семестър на следващата академична година.

Предложените промени предвиждат още Академичните съвети на държавните висши училища да продължат да определят размерите на таксите за кандидатстване, но вече няма да се налага да бъдат приемани с решение на Министерския съвет.

В замяна на новите мерки от правителството обявиха, че ще затегнат изискванията за качество.

Таксите за платено обучение на студенти и докторанти в държавните висши училища и таксите в частните висши училища остават.

От студентските съвети обявиха, че подкрепят мярката, като според тях така ще се подобри качеството на висшето образование. От Съвета на ректорите също подкрепиха инициативата и изразиха надежда, тя да продължи и занапред.