Влага и плесен посрещат децата в столична детска градина

Десетки деца в столично детско заведение са изложени на влага и плесен всеки ден

дете майка раница

В яслена група „Звездичка“ на 81-во ОДЗ освен детски песни, на влизане ни посреща и тежка миризма на плесен и препарати, предаде bTV. Влагата е избила по повечето стени в помещението за игра, както и в спалното.


От октомври родителите пускат жалби до всички институции, които досега са без отговор.

Здравната инспекция разпорежда до 1 септември проблемът да се отстрани, ако не – помещенията да бъдат затворени. Единственото решение е ремонт на покрива, който тече.

„Район „Възраждане” кандидатства пред всички институции, за да се извърши ремонта, но за момента одобрение няма, обясни Савина Савова, кмет на район „Възраждане” към Столична община.

„Почистваме влагата, подсушаваме със сухи кърпи, това можем да направим”, каза Елена Райчева, директор на 81-во ОДЗ.

Лекарите обаче са категорични, че плесените са опасни за здравето.

„Част от тях може да предизвикат инфекциозни процеси, да отслабят имунитета, т.е. да предизвикат по-често боледуване”, поясни за bTV д-р Тихомир Мустаков, алерголог.

„Моето дете е с алергична астма. След 5 дни на градина е със страшна кашлица. В момента сме на кортикостероиди само заради това”, каза майката Галя Георгиева.

До края на годината Столичната община планира да направи ремонт на 11 детски градини. Яслена група „Звездичка“ засега не е между тях.