3 рецепти за бананови десерти, които да приготвите с децата

рецепти десерти с банан за деца

1. Капкейкове с банани

Продукти:

  • 1 и ½ чаена чаша брашно
  • 3-4 узрели банана
  • 100 грама кафява захар
  • 1 яйце
  • ½ чаена чаша разтопено краве масло
  • 2 супени лъжици кисело мляко
  • 1 чаена лъжица бакпулвер
  • 1 пакетче ванилия
  • 100 грама орехови ядки

Приготвяне:

Бананите се обелват и намачкват. Към тях се добавят захарта и яйцето и се разбиват с миксер или пасатор до получаването на хомогенна смес. След това се добавя и маслото, което трябва да бъде със стайна температура, а после и киселото мляко, като сместа отново се разбива. Междувременно ореховите ядки се натрошават в блендер и се прибавят към банановата смес заедно с бакпулвера и ванилията. Разбъркването продължава с помощта на шпатула. Добре е капкейковете да се изпекат в специална тавичка с формички и да се поставят хартийки за печене във всяка форма. Печенето става в предварително загрята фурна на 180 градуса С за около 30 минути. Сместа се разпределя във формичките като всяка от тях се пълни на 2/3. След като станат готови, капкейковете се изваждат в поднос, за да изстинат преди сервиране.

2. Бананов чийзкейк в чаша

Продукти:

  • 250 грама бисквити (обикновени или чаени)
  • 150 грама краве масло
  • 50 грама лешници – по желание

За крема:

  • 300 грама заквасена сметана
  • 200 грама крема сирене
  • 800 грама банани
  • 50 грама захар
  • 1 ванилия

Приготвяне:

Бисквитите се натрошават и се разбъркват с предварително разтопеното краве масло. Ако изберете варианта с добавени лешници, те също се натрошават и се изсипват при маслените трохи. Кремът се приготвя като всички продукти за него се разбъркват ръчно или се разбиват с миксер до получаването на еднородна смес. Бананите се нарязват на кръгчета. В подходящи десертни чаши започва оформянето на мини чийзкейковете. Най-отдолу се подреждат бисквитените трохи, след това крема, след него и бананите. Ако чашите са малко по-високи и позволяват, може още веднъж да се повтори същият ред – бисквитена смес, крем, бананови резенчета. Накрая мини чийзкейковете се оставят в хладилник за около 5-6 часа, за да придобият по-добра текстура, но могат да се консумират и преди изтичането на този период от време.

3. Шоколадов кейк с банани

Продукти:

  • 2 и ½ чаени чаши брашно
  • 1 бакпулвер
  • ½ чаена лъжичка сол
  • 120 грама краве масло
  • 1 чаена чаша кафява захар
  • 2 яйца
  • 3 банана
  • 1 ванилия
  • ¾ чаена чаша прясно мляко

За глазурата:

  • 2 чаени чаши разтопен черен шоколад
  • 8 супени лъжици краве масло

Приготвяне:

Фурната се загрява предварително на 160 градуса С. Форма за печене с подвижни стени се намаслява и застила с хартия за печене. Междувременно в голяма купа се смесват брашното, бакпулверът и солта. В отделен съд се разбиват до побеляване разтопеното масло със захарта. Яйцата се добавят едно по едно като разбиването продължава. Бананите се намачкват и се слагат в яйчената смес заедно с ванилията. Постепенно се добавят брашното и млякото на порции, като последната порция трябва да бъде брашно.

Полученото тесто се прехвърля във формата за печене, заглажда се със шпатула и се слага във фурната за около 40 минути. Готовността се проверява с клечка – по нея не трябва да има сурово тесто. Когато е готов, кейкът се изважда от фурната и се оставя да се охлади напълно.

Шоколадът за глазурата се разтопява на водна баня, към него се добавя маслото и сместа се оставя да се охлади и да започне да се стяга. Кейкът се изважда от формата, разрязва се на два блата и единият от тях се намазва с част от шоколада. След това двата блата се поставят един върху друг и кейкът се залива с останалия шоколад. Накрая десертът се оставя в хладилник да стегне.