Зимна салата от цвекло
Необходими продукти: 1 глава червено цвекло /средно голяма/, 1 глава бяла ряпа, 2-3 стръкчета карфиол, 1-2 моркова, около 30 г ядки от орехи, магданоз, целина, зехтин, оцет и сол на вкус.
Начин на приготвяне:
Обелете цвеклото, ряпата и морковите и ги настържете със ситно ренде. Карфиола нарежете на тънки филийки, а магданоза и целината – на малки парченца. Смесете всички продукти и разбъркайте добре. Добавете солта, оцета и зехтина и отново разбъркайте. След това поръсете салатата с ореховите ядки, които преди това сте натрошили на дребни парчета.
Витаминозна зимна салата
Необходими продукти: 1 глава червено цвекло, 1 глава целина, 1 зелена ябълка и 2 моркова.
Продукти за соса: 1 лимон, 1 зелена чушка, зехтин, копър, маслини, зелен лук и сол на вкус
Начин на приготвяне:
Измийте и обелете цвеклото, целината, ябълката и морковите, след което нарежете цвеклото на кубчета, а останалите продукти настържете на едро ренде.
Размесете ги добре и ги подредете в чиния. След това пригответе соса. Това става по следния начин: чушката, копъра, маслините и лука трябва да накълцате на съвсем ситни парченца.
След това добавете към тях солта и сока от изцедения лимон. Разбъркайте добре продуктите и добавете зехтина. След това остава само да прибавите соса към останалите продукти в чинията. С това салатата е напълно готова.
Картофена салата с кисели краставички и орехи
Необходими продукти: Половин килограм картофи, 2-3 кисели краставички, ядките на 7 ореха, 1 глава лук, зехтин, сол, черен пипер на вкус.
Начин на приготвяне:
Сварете картофите, обелете ги и ги нарежете на едри парчета. Нарежете киселите краставички, лука и орехите и ги добавете към картофите. Подправете със сол, черен пипер, зехтин и разбъркайте с лъжица.
Медена салата
Необходими продукти: 2-3 моркова, 1-2 ябълки, 2 супени лъжици мед и половин лимон.
Начин на приготвяне:
Настържете морковите и към тях прибавяме нарязани на дребни парченца ябълки, сока на половин лимон и 2 супени лъжици мед. Разбъркайте с лъжица и сте готови за да сервирате салатата.
Салата от маслини и праз
Необходими продукти: 1 стрък праз, 8 черни маслини, 100 грама сирене, зехтин;
Начин на приготвяне:
Измийте, почистете и нарежете праза на ситно в купа. Полейте го със зехтин и с ръце го намачкайте, за да попие добре. Добавете нарязаните на ситно маслини и натрошеното сирене. Разбъркайте добре и се пригответе за похапване. На тази салата отиват препечени хлебчета или сухари.
Зимна салата с краставица и грейпфрут
Необходими продукти: 200 г айсберг, 1 краставица, 1 грейпфрут, 1 глава червен лук, 2 стръка пресен лук, 3 с.л. зехтин, сол
Начин на приготвяне:
Салатите се нарязват на средно големи парчета, пресният лук (2 стръка), червеният лук (1 глава) и краставицата (1 бр) се нарязват на тънки колелца, а грейпфрутът (1 бр) се обелва и всяко парче се почиства от ципата и се накъсва на по-малки. Продуктите се изсипват в дълбока купа и се заливат със зехтин (3 с.л.). Салатата се посолява на вкус и се разбърква много добре.
Вижте още: