30 безценни ползи за кърмещата майка

кърмене, полза, бебе, дете, списание родител. родител.бг
Ползите от кърменето можем да доказваме по най-различни начини, с какви ли не проучвания, изследвания и научни факти. Но освен тази по-строго медицинска и научна страна на естественото хранене на бебето, кърменето е емоция, любов и съкровена връзка на майката с малкото човече, току-що появило се на света. Какви са безценните ползи, които носи кърменето от тази гледна точка? Вижте малка част от тях.

1. Кърменето е любов.

2. За да накърмите бебето си, трябва да го прегърнете и това е безценно.

3. Кърменето успокоява и отпуска не само бебето, но и вас.

4. Кърменето ви дава страхотното удовлетворение, че правите нещо жизненоважно и незаменимо за друго човешко същество, което изцяло зависи от вас.

5. Кърменето ви прави по-здрави – и бебето и вас.

6. Ако имате желание и възможност да кърмите бебето си, това ще улесни значително живота ви в периода на майчинството, защото винаги ще имате „под ръка“ готова храна за детето си.

7. Кърменето е хранене, което не изисква предварително подготвяне и не оставя чинии за миене или останки от храна.

8. Когато кърмите спестявате финансови средства, а това не е без значение, когато имате новородено бебе.

9. Кърменето е екологично чисто и за околната среда – няма пластмасови бутилки, няма силиконови биберони, няма лъжички и кутии от адаптирано мляко.

10. С кърменето нямате нужда от стерилизатор за бутилки, ако се наложи инцидентно – винаги можете да изварите някой бебешки съд на котлона.

11. Кърменето ви дава възможност да гледате бебето си в очите.

12. Когато кърмите, новороденото е тихо и спокойно.

13. Кърменето е добър повод за контакт кожа-до-кожа с вашето бебе, което е изключително полезно и за двама ви.

14. Кърменето е чудесно извинение да се оттеглите на спокойствие с бебето, когато компанията не ви допада.

15. Кърменето е ключов момент за изграждането на връзка с бебето. Дори да сте в родилна депресия, то много ще помогне. Когато кърмите установявате връзка с вашето дете без нито една дума.

16. Кърменето ви дава неповторимото усещане, че някой друг се нуждае от вас поне по няколко пъти на ден, което е изключително важно за вашите чувства след раждането.

17. Когато кърмите, с бебето сте в страхотен синхрон. Всъщност мъничето буквално „диктува“ на тялото ви кога и колко кърма да произвежда.

18. Кърменето на бебето сутрин обикновено ви дава поне още един час сън, защото малкото човече се унася отново след като го накърмите.

19. Когато кърмите бебето, имате перфектното извинение по няколко пъти на ден да седнете на спокойствие с новороденото и да прекъснете всичко друго, което трябва да свършите.

20. Ако кърмите бебето си, дори и да не сте успели да свършите нищо друго от домакинските си задължения през деня, остава удовлетворението, че поне сте нахранили детето си.

21. Кърменето значително улеснява пътуването с бебе, защото не се налага да приготвяте храна за бебето предварително, да се чудите как да я съхранявате и т.н.

22. Кърменето спестява стреса за всички от семейството, когато случайно сте забравили да купите храна за бебето например.

23. Нощното кърмене е много по-лесно от приготвянето на храна в бутилка по това време на денонощието, когато всичко, което искате, е да си легнете отново.

24. Кърмата можете да използвате не само като храна, но и като „естествено лекарство“ за бебето, когато има възпалени очички или течащ нос например.

25. Кърменето е перфектната „диета“ за бебето, когато има стомашно неразположение. Дори всички други храни да трябва да се ограничат за малко, кърмата остава позволен вариант.

26. Когато седнете да кърмите бебето, може да почетете или да погледате нещо любимо, без да се чувствате виновна, че имате страшно много задължения, а се отдавате на „удоволствия“.

27. Кърменето помага по-лесно да възвърнете формата си от преди раждането.

28. Докато кърмите, бюстът ви е по-стегнат и поне с размер по-голям.

29. Кърменето ви кара да забавите темпото поне за малко.

30. Кърменето създава неповторими спомени.

 

Автор: Сара Кларк, майка на 4 деца, блогър и писател