60 занимания с моето бебе по системата Монтесори

На пазара вече е книгата „60 занимания с моето бебе по системата Монтесори“, която запознава читателя с философията на Мария Монтесори и плодовете на нейния забележителен труд. Тази всеотдайна и изключително интелигентна жена посвещава живота си на възпитанието както на отглежданото, така и на отглеждащото човешко същество.

60 занимания с моето бебе по системата Монтесори

е посветена на най-малките – от раждането до петнайсетмесечна възраст, и предлага идеи и занимания, които осигуряват спокойна и положителна домашна атмосфера, насърчават самостоятелността на детето и му помагат да развива способностите си. Авторката се фокусира върху подготовката на детския кът у дома, избора на подходящи играчки, храненето, откриването на звуците, книгите и езика, упражненията за развитие на едни или други умения, стимулирането на учтиво поведение и др. Желателно е да създадем атмосфера на спокойствие и размисъл, в която детето да изгради в себе си разумна нагласа към спазване на правилата, взаимопомощ и емпатия. Книгата съдържа великолепни цветни и черно-бели фотографии, илюстриращи идеите на авторката.

Бебетата

Мария Монтесори започва да се интересува от бебетата около 1920 г., след като се раждат внуците ѝ. Тогава тя основава центрове за най-малките: центъра „Нидо“ за прием на бебета на възраст от два и половина до петнайсет месеца (до момента на изправянето и прохождането), както и „Детска общност“ – за деца от петнайсетмесечна до две-тригодишна възраст. Педагозите в тези центрове създават средата и определят заниманията в съответствие с „периодите на чувствителност“, през които детето използва по най-добрия начин способностите, които притежава в момента. Те го наблюдават и откликват на потребностите му, като се намесват във възможно най-малка степен, така че да насърчават неговата самостоятелност.

Училищата Монтесори

През 1907 г. Мария Монтесори открива първата Къща за децата (Casa dei bambini) в един от кварталите на Рим. Между 1914 и 1918 г. създава колеж за преподаватели в САЩ. През 1929 г. основава Международната асоциация Монтесори, чиито основни цели са запазването, разпространяването и разясняването на нейните педагогически принципи и практики.

През 1936 г. фашистка Италия забранява и затваря всички училища Монтесори. Тогава Мария се премества в Холандия, а след това в Индия, където открива множество училища.

През 1952 г. се завръща в Италия, където е реабилитирана, но предпочита да живее в Холандия до края на живота си. Умира на 81-годишна възраст. Днес съществуват повече от осем хиляди училища Монтесори на петте континента.

Заниманията в тази книга не са подредени по възраст, а следват хронологическия ред, установен в педагогиката на Монтесори. Всяко дете се развива със свой собствен ритъм, така че само от нас зависи да определим дали детето ни е готово за съответното занимание, или е за предпочитане да го отложим във времето.

НАМЕРЕТЕ НИ ВЪВ FACEBOOK

Коментарите са изключени.