Българчетата са в топ 5 по наднормено тегло в Европа

затлъстяване

Българските деца са класирани на пето място по степен на затлъстялост в Европа, според представени данни на Европейски конгрес по затлъстялост в Прага, съобщава агенция „Франс прес“, цитирани от „Банкеръ“. На пълвите три места в класацията се нареждат Ирландия, Великобритания и Албания. Посочените данни се отнасят предимно за Европа и са представени от 32 държави членки в Световната здравна организация (СЗО), в която иначе членуват 53 държави от Стария континент.

Според експерти, децата са с наднормено тегло, ако имат Индекс на телесна маса (BMI) 25 или по-висок, а със затлъстяване – над 30. Според изнесената информация от конгреса, вероятността затлъстелите деца да завършат училище е по-малка в сравнение с децата с нормално тегло.Едно от заключенията на провелото се в прага мероприятие е, че въпросните проблеми ще стават все по-големи.

Важно е да се отбележи, че според СЗО 42 млн. деца под 5-годишна възраст в света са били с наднормено тегло или със затлъстяване през 2013 година.

Ето какви са конкретните данни в цифри до шеста позиция, според изследването за затлъстяване на децата:

Ирландия – 27.5%

    Великобритания – 23.1%

    Албания 22%

    Грузия 20%

    България 19.8%

    Испания 18.4%

Ако започнем отзад напред пък, ще видим, че Казахстан е на дъното с 0.6%, следван от Литва (5.1%), Чехия (5.5%) и Таджикистан (6%).

Любопитно е да се отбележат и резултатите от представено второ изследване на конгреса, което засяга 9 хил. деца в Швеция. То показва, че 56% от малчуганите, които са лекувани за проблеми със затлъстяване, са завършили 12-годишно средно образование или са продължили след него в сравнение със 76% от децата с нормално тегло. Експертите подчертават, че полът, етническата принадлежност и социално-икономическият статус не влияят на резултата.

Заключението от национално представително проучване на храненето на учениците в България (2010-2011 год.), проведено от Националния център по обществено здраве и анализи и Катедра Педиатрия, Медицински Университет, София, е че влияние за рязкото увеличаване честотата на свръхтеглото и затлъстяването оказват както нездравословния модел на хранене, така и ниската физическа активност.

Данни от националното представително проучване при ученици на възраст 6-19 година в посочения период паказват, че само 24% от изследваните деца имат препоръчваната физическа активност от минимум 60 минути на ден. В същото време 35% от малчуганите са физически активни по-малко от два дни в седмицата.

Резултатите от проучването показват, че висок относителен дял от изследваните ученици консумират един и повече от един път на ден: сладкарски изделия (торти, сладкиши, баклави)- 20.4%; чипс и други видове снакс  -12.8%;  тестени изделия (пици, мекици, банички и др.) – 32.3%.  Безалкохолни напитки, съдържащи захар, повече от един път на ден приемат 20% от учениците, а енергийни напитки 7% от изследваните деца. По-рядко от един път в месеца консумират: риба – 18% от учениците, а пресни плодове и зеленчуци – 5.6%.

При 25% от децата с наднормено тегло е установен прием на тестени изделия и картофен чипс повече от 1 път дневно, а при 57.3% прием на безалкохолни напитки един (32.8%) и повече от един път дневно (24.5%). При 34% от децата с наднормено тегло пък е констатирана ниска честота на консумация на пресни плодове, а при 32% и на пълнозърнест хляб.