Банка за кърма отвори врати в София


Единствената банка за майчина кърма в София отвори врати, съобщава БНТ. През последната година тя беше ремонтирана с 1 милион лева на Столичната община. Заради прекъсването, сега банката има нужда от повече дарители на кърма, за да заработи нормално.

След ремонта сградата на банката за майчина кърма е санирана изцяло, подменена е дограмата, а помещенията са обновени. Сменено е и част от медицинското оборудване, като предстои купуване на още специализирана техника. От днес тук вече приемат кърма, която дарителките могат да донесат на място или да бъде взета от дома им. „Единственото условие е да има желание да дари излишното количество кърма, което остава след като накърми собственото си бебе и да бъде здрава“, обяснява д-р Мария Русинова, директор на банката.

В банката вече има доста обаждания на майки, но повечето искат да вземат кърма. Затова се търсят предимно дарителки, още повече че процеса по събиране и изследване на кърмата изисква доста време. „Всички знаем, че кърмата е най-добрата храна за новородените и малките бебета. Затова искам да призова майките, които имат повече кърма, да се свържат с нас, на нашите телефона, на нашия сайт и да помогнат с кърмата си да нахраним нуждаещи се бебета“, каза д-р Цветомира Борисова.

С предимство за получаване на кърма са недоносените бебета, както и новородени, чиито майки по медицински причини не могат да кърмят. За тях кърмата е безплатна. Майките на здравите бебета я получават срещу символично заплащане.