Бебешка кухня: Макарони със зеленчуци, разбити на крем (9+ месеца)

пюре макарони бебе рецепта
Макароните със зеленчуци са сравнително лесна за приготвяне храна за бебета над 9-месечна възраст, както и малки прохождащи деца и по-големи в яслена и градинска възраст. Това ястие е добър източник на протеини, сложни въглехидрати, витамините А, В2, В3, В12, С и минералите калий, калций и йод. Количеството от рецептата е достатъчно за 4 порции за бебета над 9 месеца или 2-3 порции за по-големи деца. 

За бебетата готовото ястие може да се разбие на пюре с помощта на блендер или старателно да се намачка. Рецептата за макарони със зеленчуци на крем не съдържа месо, ядки и семена. Това я прави подходяща за бебета и деца, които се налага да бъдат на безмесен режим на хранене или са алергични към ядки или семена.

Продукти:

  • 125 грама макарони
  • 75 грама броколи, нарязани на цветчета
  • 50 грама пресен или замразен грах в шушулки
  • 20 грама масло
  • 20 грама брашно
  • 225 милилитра пълномаслено мляко
  • 50 грама сирене, настъргано
  • 2 цели консервирани домата, отцедени и нарязани на парчета

Приготвяне:

Макароните се сваряват в кипяща вода за около 8 минути, докато омекнат, но все пак да останат леко твърди. Прецеждат се и се оставят в отделен съд. Броколите и грахът се варят на тих огън докато омекнат, след което също се прецеждат и се пюрират. Маслото се разтопява в малък тиган с незалепващо покритие и се разбърква с брашното. Постепенно към тях се прибавя и млякото, като през цялото време се разбърква, докато се получи хомогенен бял сос. Към соса се добавя и настърганото сирене и отново се разбърква. Макароните, както и броколите и граха, се добавят към соса, а след тях и нарязаните домати. Ястието се оставя да поври около 2 минути, като отново се разбърква периодично, след това се поднася топло.

 

Рецептата е от книгата „Хранене на бебета и малки деца“ на Джудит Уилс, предоставена от издателство „Вдъхновения“