Без допълнителен отпуск за майките у нас

майка бебе съвети


Националният съвет за тристранно сътрудничество (НСТС) не подкрепи законопроект за промяна на Кодекса на труда на „Воля“, с който се предлага майките с деца до 18-годишна възраст да имат право  допълнително на един работен ден платен годишен отпуск за всяка календарна година за всяко дете.

Синдикалните организации заявиха подкрепа, Българската търговско-промишлена палата принципно подкрепи предложението, а останалите работодателски организации и Министерството на труда и социалната политика (МТСП) се въздържаха от подкрепа, като имат принципни съображения, обобщи председателят на НСТС вицепремиерът Марияна Николова след заседанието на съвета.

В мотивите за предложението за промяна се отбелязва, че в Кодекса на труда е уредена възможността чрез колективен трудов договор да бъде договорен допълнителен платен отпуск за всяка работничка с едно или повече деца, но със законодателната промяна се въвежда задължителен такъв ден. Така промяната ще засегне всички майки, а не само тези, които са страна по колективен трудов договор, пишат вносителите.

МТСП не подкрепи законопроекта с аргументите, че през юли беше публикувана директива на Европейската комисия за равновесие между личния и професионалния живот, която трябва да бъде въведена в националното законодателство в рамките на тригодишен период, каза министърът на труда и социалната политика Бисер Петков.

Той припомни, че в тази директива една от мерките е въвеждането на родителски отпуск за отглеждане на деца до 8-годишна възраст, като българското законодателство трябва да бъде внимателно синхронизирано с директивата. Другият аргумент, с който министерството не подкрепя законопроекта, е, че нарушава основен принцип на законодателството – равнопоставеност на всички осигурени, като предвижда този допълнителен отпуск само за майките.

Конфедерацията на независимите синдикати в България (КНСБ) изразява принципна подкрепа за този подход и смята, че това е в контекста на директивата на ЕС за съвместяване на личния и професионалния живот, каза Ася Гонева от синдиката. От КНСБ предлагат тази възможност да бъде разширена и по отношение на бащите.

Ваня Григорова от КТ „Подкрепа“ посочи, че от синдиката подкрепят предложението, защото трябва да се насърчават всички мерки с демографски положителен ефект. Същевременно обаче от Конфедерацията отбелязват, че към момента няма дискриминация за майките, които не се ползват от договореностите по колективни трудови договори, тъй като всеки един работник в страната би могъл или да се присъедини към съществуващ КТД, или да организира синдикат на работното си място и да инициира преговори за КТД за допълнителен платен отпуск.

От Асоциацията на индустриалния капитал в България смятат, че възможностите, които дава колективното трудово договаряне, не изключва възможността работничките да договарят с работодателите си увеличен размер на платения годишен отпуск за една или друга цел. Мотив за неподкрепата е и липсата на финансови разчети – как тези допълнителни дни отпуск ще се отразят на икономиката.

Източник: Dariknews.com