Без уволнения на родителите, докато детето не стане на три?

идеи семейни снимки11

Better Writer Ad

Не само майките, но и бащите да бъдат защитени от уволнение, докато детето им навърши три години, предлагат от левицата.  Идеята събира противоречиви мнения – най-вече сред бащите. От социалното министерство засега няма ясен отказ или категорично „да” на предложението, пише big5.bg.

От БСП искат законът да пази еднакво и двамата родители на най-малките деца. Засега с тези права се ползват само жените в семействата. Кодексът на труда не позволява те да бъдат уволнявани при бременност и до навършване на 3-годишна възраст на децата. Изравняването на правата на бащите с тези на майката ще осигури спокойствие и финансова сигурност на семействата, твърдят инициаторите на промяната.

Те искат същото да важи и за мъжете, които не са биологични бащи на детето, но живеят с майка и са грижат за общото домакинство. Работодателите, които могат да се окажат най-засегнати от подобни идеи за сега ги възприемат с умерен оптимизъм.

Много майки подкрепят тази идея. Социалният министър Зорница Русинова обаче не се ангажира с категорична позиция по темата.  Предстои предложенията да бъдат обсъдени от социалните партньори.