Организират безплатни ултразвукови изследвания за бебета

акушерка

Безплатни ултразвукови изследвания на мозъка, бъбреците и слуха на новородени бебета ще се провеждат от 25 юли в Неонатологията на болница Токуда, съобщават от лечебното заведение.


От болницата поясняват, че безвредният и безболезнен ехографски скрининг е насочен към деца до 6-месечна възраст, родени преди термин или с ниско тегло до 2000 грама.

Началникът на отделението по неонатология д-р Радка Масларска споделя, че е взето решение да се надградят безплатните консултации, които се провеждат всяка последна събота. Към тях се добавят и пакет от скринингови изследвания – трансфонтанелна ехография, абдоминална ехография и ултразвуково изследване на слуха на бебетата.

Чрез тези изследвания може да се потвърдят или отхвърлят аномалии на централната нервна система, отоци и кръвоизливи на мозъка; вродени аномалии на отделителната система. Те помагат за откриването на нарушения в слуха на бебето или пък категорично да се установи, че детето чува добре. От лечебното заведение успокояват, че ултразвуковият скрининг е напълно безвреден и щадящ за новородените. Той се осъществява бързо и дава надеждна информация за евентуални патологични промени.

Акцентът на безплатната скринингова програма ще падне върху недоносените бебета и родените с ниско или екстремно ниско тегло.

Д-р Масларска обясни, че при родените преди термина си деца рискът от заболявания на нервната система е по-висок. По-често срещани са и заболяванията на отделителната система. Когато тези проблеми са установени навреме, шансовете за нормално качество на живот значително се увеличават.

Специалистите препоръчват скринингът да се извършва до 6-месечна възраст.

Безплатните скринингови изследвания на централна нервна система, коремни органи и слух ще продължат и през август и септември. Те ще се провеждат всяка последна събота от месеца. Необходимо е предварително записване на телефони: 02/403 4000 или 02/403 4928, уточняват от болницата.