Безплатни УНГ прегледи за деца по случай 1 юни

Списание Родител. Родитл.бг, Профилактични прегледи

По случай международния ден на детето – 1юни, специалистите по УНГ заболявания от болница „Софиямед“ обявяват безплатни консултативни прегледи за деца. Те ще се проведат на 1, 2 и 3-ти юни от 9:00 до 12:30ч. в диагностично-консултативния център след предварително записване на тел. 0700 31 051.


Завеждащият отделението по ушно-носно-гърлени болести в болница „Софиямед“ д-р Иван Йорданов коментира, че някои от по-сериозните УНГ заболявания често се неглижират от пациентите и от родителите. Специалистът обяснява, че първият симптом при наличие на ангина е силната болка в гърлото и невъзможността за преглъщане. При деца под 3 годишна възраст е характерна общата отпадналост на детето и отказът му да се храни и да приема течности, подуват се и лимфните възли на шията, гърлото е силно зачервено, сливиците са покрити с гнойни бели налепи, повишава се температурата, обикновено до 38 градуса. Премахването на налепите от сливиците механично е изключително опасно, тъй като те са много добре кръвоснабден орган и това макар и рядко може да предизвика опасно за живота кървене.

„Не препоръчвам родителите да отстраняват сами налепите, а да се обърнат към УНГ специалист, който ще вземе правилното решение за лечението на детето. Хъркането нощем, неспокойният сън, отместването на главата назад, изпотяването около шията, честите ушни инфекции и хреми, проблемите със слуха, дишането с отворена уста през по-голямата част от деня, промяната на захапката на детето са важни симптоми, характерни при възпаление на третата сливица и ако забележите някои от тях, не отлагайте консултацията с УНГ специалист, за да предотвратите бъдещи усложнения“, съветва д-р Йорданов.

По време на безплатната профилактика по повод Международния ден на детето в определените дни от УНГ екипа на „Софиямед“ издават, че са подготвили и подаръци за всички деца, преминали през кабинета.

Източник: в-к „Труд”