Бременните вече могат да се ваксинират срещу коклюш по желание, а бебетата – по-рано

ваксина бременност бебе имунизации

Регистрираните случаи на заболяването са 843. По-малко болни през изминалата празнична седмица

Първата ваксина срещу коклюш вече може да бъде поставяна на бебетата от личните лекари по-рано  – когато навършат шест седмици или месец и половина, вместо при навършването на два месеца, както беше до момента. Същевременно за бременните вече е осигурена възможност да се имунизират срещу коклюш по желание, като имунизацията е препоръчителна от 27-а до 36-а гестационна седмица на бременността, пише mediapool.bg.

Двете мерки стават възможни с промени в Наредбата за имунизациите.

В какви случаи е препоръчителна имунизацията срещу коклюш

Промяната в имунизационния календар беше предприета заради растящия брой случаи на коклюш в страната и двата смъртни случаи на кърмачета от средата на април, които са се заразили преди да навършат възрастта за поставяне на първа ваксина.

Имунизация срещу коклюш с комбинирана ваксина срещу дифтерия, тетанус и коклюш (ацелуларна компонента) с намалено антигенно съдържание се препоръчва и за родените преди 1 януари 2008 г., при които не е прилагана ваксина срещу коклюш през последните 5-10 години.

Ваксината се препоръчва и за пасивна защита срещу коклюш в ранна детска възраст чрез имунизация на майката през периода от 27-а до 36-а гестационна седмица на бременността.

Препоръчителна е имунизацията и за възрастни, които са в близък контакт с кърмачета до 12-месечна възраст.

За бременните са разкрити имунизационни кабинети

Със заповед на министъра на здравеопазването д-р Галя Кондева се въвеждат временни противоепидемични мерки, които включват препоръчителна имунизация срещу коклюш на бременни жени в 27-36 гестационна седмица.

Имунизацията на бременни е еднократна и е по желание, като ще се извършва в определени за целта имунизационни кабинети във всички 28 области на страната. За улеснение на гражданите „Информационно обслужване“ АД създаде интерактивна карта с посочени по области места за поставяне на ваксина и телефон за връзка, която можете да видите на Специализирания сайт „Плюс Мен“.

От Министерството на здравеопазването препоръчват преди посещение на кабинета, да се обадите на посочените телефони за връзка, за да бъдат уточнени подробности, свързани с имунизацията.

Повече информация можете да намерите на сайта на Министерството на здравеопазването за ваксините www.plusmen.bg.

Извършените препоръчителни имунизации с комбинирана ваксина срещу дифтерия, тетанус и коклюш ще се отразяват в Националната здравноинформационна система (НЗИС).

По-малко случаи на коклюш през миналата седмица

Здравният министър Галя Кондева съобщи в сряда, че официално регистрираните случаи на коклюш у нас от началото на годината до момента са 843. През изминалата празнична седмица са регистрирани 189 случая на коклюш по данни на Нациоаналния център по заразни и паразитни болести (НЦЗПБ). Това са със 102 случая по-малко спрямо предходната седмица.

 

Главният държавен здравен инспектор доц. Ангел Кунчев каза, че това е очаквано. Той обясни, че епидемиологичното разпространение не приключва, а има задържане на случаите заради празниците и ваканцията на учениците, което ще бъде наваксано през тази седмица.

Ускорено разпространение в Европа

В Европа заболяването продължава да се разпространява с ускорени темпове, като за цялата минала година в ЕС са регистрирани общо 25 000 случая, а само за първото тримесечие на 2024 г. случаите са вече 32 000. Рискът от заразяване с коклюш е висок само за деца до 1 година и най-вече за неимунизираните или непълно имунизираните, уточни главният държавен здравен инспектор.

За децата над 1 година, тийнейджърите и възрастните рискът се определя като умерен, което важи за всички европейски страни.