Първи смъртни случаи след заразяване с коклюш. Починалите са бебета.

Ситуацията с разпространението на коклюш у нас продължава да се усложнява. Вече има първи смъртни случаи – на бебета от Кюстендил, съобщи Offnews.bg.


Информацията е била потвърдена от три източника. От Министерството на здравеопазването са потвърдили за БНР.  Бебетата са били на възраст под два месеца и са развили тежка пневмония в резултат на вируса. Заболяването се е развило преди те да получат първата си ваксина срещу коклюш.

По данни на Националния център по заразни и паразитни болести (НЦЗПБ) през изминалата седмица са потвърдени 59 случая. От началото на годината – болните от коклюш са 205. За сравнение през същия период на 2023 г. те са едва четири.

Сериозна е и ситуацията в София, става ясно от справка на столичната здравна инспекция. За седмица има установени 36 случая.

Сред най-разпознаваемите симптоми на коклюш са кихане, леко повишаване на температурата и пристъпи на кашлица, които не могат да бъдат облекчени. Кашлицата винаги е остра и продължителна.

Ваксината срещу дифтерия, тетанус, коклюш се поставя за първи път при навършване на два месеца след раждане, следващите две апликации са на три и четири месеца. Реваксинации има при навършване на една и шест години.

Под лекарско наблюдения са всички, които са били контактни с починалите бебета.​

„Изпратили сме писма до Районните здравни инспекции и до Българския лекарски съюз с искане общопрактикуващите лекари да направят преглед на извършените имунизации и реимунизации на децата от техните листи. МЗ, НЗОК и ИА „Медицински надзор” ще анализират данните. ОТ вчера сме дали указания за необходимата лабораторна диагностика”, каза служебен министър Галя Кондева.

Вижте още:

Коклюш – симптоми, лечение и начини за облекчение