Дъщеря ми ме направи по-добър човек и съм благодарна за това

Когато забременях с дъщеря ми, Ели, започнах да се подготвям за нейното идване на бял свят. Избрах какви бутилки щях да ползвам, какви дрешки да й обличам, набелязах си креватче, бях помислила дори за това какъв режим на хранене щях да прилагам. Бях наясно, че животът ни щеше да се промени напълно. Представях си безсънните нощи, тревогите покрай кърменето, всички „първи стъпки“, които детенцето ми ще направи, докато расте. Но така и не бях подготвена как малката ми дъщеричка щеше да ме промени като човек личност.
Днес тя е почти 2 години. За тези 2 години Ели направи от мен по-щастлив, много по-мъдър и по-добър човек. 

За всичко това, мило мое дете, аз безкрайно ти благодаря!

Благодаря ти, че ме научи да се тревожа по-малко за маловажните неща и повече – за истински важните

Аз съм толкова тревожна личност, че със съпруга ми понякога се шегуваме, че няма момент, в който да не се притеснявам за нищо. Преди да се появиш в живота ни се тревожех дали ще се родиш здрава, дали всичко с развитието ти щеше да бъде наред. Щеше ли да ме харесаш, щеше ли да ме приемеш за своя майка? Но когато се роди, постепенно осъзнах, че не е нужно да се тревожа толкова много. Ти, моето бебе, беше живото доказателство, че всичко щеше да се нареди. Последните 2 години не бяха напълно безоблачни – няколко пъти стигахме до спешното, имахме финансови проблеми, имахме трудности с храненето. Но всичко това преодоляхме заедно и стигнахме до тук. През тези 2 години ти ми показа, че проблемите не се решават с тревожност, а с търпение и любов.

Благодаря ти, че ме научи да не бързам за никъде

Преди не ценях толкова спокойните моменти, както сега. И нямам предвид времето, в което спиш. Ти ме научи да забавям темпото, на което бях свикнала, и да се радвам например на тихите следобеди, когато те наблюдавам как играеш с играчките си. Сега мога да оценя дните, в които оставаме по пижама. Ти ми показа, че която и да е работа не може да бъде по-важна от времето, прекарано заедно с теб. Това ми помогна да оценя и да се насладя на ролята си на майка.

Благодаря ти, че ме накара да започна да ценя дребните неща неща

Преди да се появиш, аз бях свикнала постоянно да очаквам следващото вълнуващо нещо в живота си – почивка в чужбина, парти или просто излизане с приятели. И дните минаваха в очакване и нетърпение да дойдат тези вълнуващи събития. Сега, много по-малки неща се случват всеки ден и ме правят щастлива, много по-щастлива от преди. Днес чакам с нетърпение да се събудиш, да ми се усмихнеш и да тръгнеш да опознаваш света и да научаваш нови неща с детското си любопитство. Сега, за разлика от преди, чакам с нетърпение да те наблюдавам, да се изненадам за всяко нещо, което може би ще направиш за първи път и да се зарадвам. А извън майчинството, откакто си в живота ми, се научих да ценя нещата, които преди приемах за даденост – това, че имам любящ съпруг, прекрасно семейство и приятели, уютен дом и още толкова много. Всъщност, благодарение на теб осъзнах, че именно малките неща правят живота красив.

Благодаря ти, че ме направи по-състрадателна

Вече знам какво е да си майка. Преживяванията ми откакто аз самата съм родител ме накараха да започна да разбирам много по-добре собствените ми родители. Любовта и грижата към теб, моето дете, ми показаха, че в мен има една по-различна чувствителност към другите и промениха отношението ми към любимите ми хора и към приятелите ми. Вече разбирам по-добре и съм по-непримирима към несправедливостите, неравенството и дискриминацията. Защото откакто имам теб, осъзнах, че е важно всеки човек да получи уважително отношение, независимо какъв е той. Днес аз се отнасям с по-голям респект към хората около мен, защото искам един ден и другите да се отнася така с теб.

Благодаря ти, че ме направи по-усмихната и по-щастлива

Откакто ти се роди, имам чувството, че през цялото време се усмихвам, дори и в трудните дни. Когато се случи да съм в лошо настроение, ти казваш нещо смешно с детското си гласче и гневът или тъгата изчезват на мига. Ти ме научи, че не си струва да хабя енергията си и да се ядосвам или разстройвам за незначителни неща. Твоята детска невинност ми помогна да осъзная нещата от хубавата и оптимистична страна. Смехът ти, усмивките, комичните физиономийки, които ми правиш, са най-голямото щастие за мен, те ме направиха много по-усмихнат и слънчев човек.

Благодаря ти, че ми показа кое е моето истинско Аз

Винаги съм знаела, че искам да бъда майка. Но след цели 2 години с теб, моето дете, аз съм твърдо убедена, че да бъда майка е моето призвание. Разбира се, продължавам да имам кариера и интереси извън тази моя роля на родител. Но човекът, в когото се превърнах, откакто теб те има на света, е моята най-добра версия.

Все още ми е трудно да повярвам, че едно толкова малко същество може да има такова голямо влияние върху мен. Ели, ти си най-големият ми подарък и аз ще те обичам вечно заради това, че ме направи тази, която съм. Нямам търпение да продължим да израстваме заедно. Благодаря ти, че ме накара да стана по-добър човек, да стана най-добрата версия на себе си.

Автор: Джесика Цикас, Baby-check.com
Превод и адаптация: Яна Атанасова, Roditel.bg