Деца научават повече за предците си по време на занимания във Военноисторическия музей

Националният военноисторически музей стартира проект „Моите предци на война“, финансиран от Ми

voennoistoricheski-muzey


нистерството на културата, в който могат да участват ученици от 8 до 12 клас. В десет срещи младежите ще научат как да извлекат скритите съкровища от семейните си архиви, да ги впишат в контекста на голямата история на Първата световна война и сами да създадат национална пътуваща фотоизложба „Моите предци на война“, съобщават от институцията.

Децата ще имат възможност да преминат през целия процес на създаване на изложба – от прецизирането на темата, през методите за проследяване на родовата история и създаване на съпътстващи текстове до обработването на изображения и тематичното им композиране.

Създавайки по време на проекта умения за проучване на семейните архиви, младежите ще видят как голямата история на войната се пише от хилядите малки разкази на хората, ще осмислят тежките последици от войната, премерени през съдбата на семействата им и ще се докоснат до другите сходни истории, за да изградят една мини-история на войната в поредица фотоизложби.

Срещите ще се провеждат всеки петък от 14:30 до 18:30 ч. в Националния военноисторически музей на ул. Черковна № 92 в София. Занятията са безплатни. Желаещите могат да заявят участие до 30.09. (петък) на nvim.pr@gmail.com.