Децата, които смучат пръстите си, страдат по-рядко от алергии?

дете смукане палец

Your image description

Въпреки че много родители се мръщят на навика на своите деца да си смучат пръстите или да си гризат ноктите, екип от учени е установил поне една полза от това.

Според изследване върху повече от 1000 деца в Нова Зеландия и Канада тези, които имат неприятните навици имат по-малък шанс да развият алергии, като колкото повече се практикува навика, толкова по-малък става шансът, пише изданието „Сайънс алърт“, цитирано от Новинар.

„Нашите открития съвпадат с хигиенната теория, че ранното излагане на мръсотия и микроби намалява риска от развитие на алергии“, заяви Малкълм Сеърс от университета Макмастър в Канада, един от изследователите, участващи в проекта. „Макар да не препоръчваме практикуването на тези навици изглежда има позитивен ефект от тях“, допълни той.

Данните за откритието се базират на друго проучване, разглеждащо 1037 деца, родени през 1972-1973 година в Нова Зеландия.

Всички деца в него на възраст 5, 7, 9 и 11 години имат навиците да си гризат ноктите и да смучат пръстите си. Те отново са тествани на възраст от 13 и 32 години за някои от най-разпространените алергии като тези към кърлежи, трева или домашни животни.

Учените са установили, че 31% от децата имат поне един от вредните навици, като тези деца също така имат и по-малък шанс да развият алергии (38%) на възраст от 13 години, в сравнение с тези, които нямат навика (49%). При децата, които страдат и от двата навика вероятността за алергии е дори още по-малка (31%)

Въпреки връзката с алергии, децата, които смучат пръстите си или гризат ноктите си, не показват намален риск от астма или сенна хрема.

Коментарите са изключени.