Децата, които смучат пръстите си, страдат по-рядко от алергии?

дете смукане палец

Въпреки че много родители се мръщят на навика на своите деца да си смучат пръстите или да си гризат ноктите, екип от учени е установил поне една полза от това.

Според изследване върху повече от 1000 деца в Нова Зеландия и Канада тези, които имат неприятните навици имат по-малък шанс да развият алергии, като колкото повече се практикува навика, толкова по-малък става шансът, пише изданието „Сайънс алърт“, цитирано от Новинар.

„Нашите открития съвпадат с хигиенната теория, че ранното излагане на мръсотия и микроби намалява риска от развитие на алергии“, заяви Малкълм Сеърс от университета Макмастър в Канада, един от изследователите, участващи в проекта. „Макар да не препоръчваме практикуването на тези навици изглежда има позитивен ефект от тях“, допълни той.

Данните за откритието се базират на друго проучване, разглеждащо 1037 деца, родени през 1972-1973 година в Нова Зеландия.

Всички деца в него на възраст 5, 7, 9 и 11 години имат навиците да си гризат ноктите и да смучат пръстите си. Те отново са тествани на възраст от 13 и 32 години за някои от най-разпространените алергии като тези към кърлежи, трева или домашни животни.

Учените са установили, че 31% от децата имат поне един от вредните навици, като тези деца също така имат и по-малък шанс да развият алергии (38%) на възраст от 13 години, в сравнение с тези, които нямат навика (49%). При децата, които страдат и от двата навика вероятността за алергии е дори още по-малка (31%)

Въпреки връзката с алергии, децата, които смучат пръстите си или гризат ноктите си, не показват намален риск от астма или сенна хрема.