Храни, подпомагащи забременяването

Как да заченем по-лесно? Има ли храни, които помагат за по-бързо забременяване? Отговорът е ДА. Наред с много други фактори като здравословен статус, начин на живот и двигателна култура, храненето оказва сериозно въздействие върху способността на една жена да зачене. Колкото по-балансирано и богато на полезни вещества е то, толкова по-сериозни са шансовете за бременност. Ето какво е добре да си похапвате, ако правите опити за бебе:

Тиквени семки и ленено семе

Тиквените семки са чудесна храна за тези от вас, които планират бебе, тъй като съдържат важни хранителни вещества, които стимулират репродуктивното здраве. Лененото семе е богато на омега-3 мастни киселини и лигнани, които играят ключова роля за подобряване на плодовитостта на жената.

Риба и орехи

Рибата е добър източник на протеини, както и на здравословна доза омега-3 мастни киселини, което я прави една от най-добрите храни за жените, които искат да заченат. Полезните хранителни вещества спомагат за регулиране на възпроизводителните хормони, както и облекчават стреса и депресията. Орехите също са богати на омега 3, но ги консумирайте сурови и накиснати в хладка вода.

Тъмнозелени листни зеленчуци

Спанакът, руколата, броколите и всички останали подобни на тях зеленчуци са с високо съдържание на фолиева киселина. Тя подобрява овулацията при жените и стимулира сперматозоидите при мъжете. Фолиевата киселина намалява риска от спонтанен аборт и аномалии, свързани с мозъка на бебето и спиналната тръба.

Люти чушки и чесън

Пикантните храни, като люти чушки, трябва да бъдат включени във вашата диета, тъй като те са сочени за суперхрани, подпомагащи зачеването. Консумацията им увеличава притока на кръв към цялото тяло, включително и това на репродуктивната система.

Освен това, помагат за производството на ендорфини, като по този начин отпускат тялото и повишават плодовитостта. Чесънът пък съдържа вещества, които повишават фертилността. В него има добри количества селен – минерал, който осигурява защита срещу ранни спонтанни аборти и по този начин подобрява шансовете ви за забременяване.

Леща

Лещата е отлична храна, богата на растителен протеин и добър източник на желязо, което поддържа майката здрава по време на бременност. Добрите нива на желязо са важни и преди зачеване, тъй като намаляват риска от появата на анемия. Освен това лещата е богата на витамини от групата В, селен, манган, калий, калций.

Киноа

Киноата влиза в групата на суперхраните, които ни осигуряват добро здраве, но и повишават шанса да имаме бебе. Простите въглехидрати, които приемаме чрез консумацията на сладкиши, тестени изделия, преработени храни, могат да причинят повишаване нивата на кръвната захар, стимулирайки синтеза на хормона инсулин. Високите му нива могат да попречат на овулацията. Придържайте се към консумацията на сложни въглехидрати, като киноата.

Моркови

Морковите са полезни за женското, а и за мъжкото здраве. Според проучвания консумацията им, както и на други оранжеви плодове и зеленчуци, може да подобри значително качеството на спермата.

Яйца

Ако правите опити за бебе, включете в диетата си яйца. Те са с високо съдържание на протеини и омега-3 мастни киселини. Също така съдържат холин, който играе важна роля за формирането на мозъка на плода, след като вече сте заченали.

Банани и ананаси

Жената с редовен менструален цикъл е с по-нисък риск от безплодие и усложнения при бременност. Следователно, на жените, които планират да забременеят, се препоръчва да ядат банани поради високото им съдържание на витамин В6 в тях. Този витамин е от съществено значение за редовния менструален цикъл и по този начин подобрява плодовитостта.

От друга страна, сочните ананаси са богати на манган – минерал, който играе ключова роля в производството на различни репродуктивни хормони. Според някои изследвания ниските нива на мангана могат да са причина за появата на безплодие.

Броколи

Броколите са отличен източник на витамини В и С, както и на фолиева киселина. Фолиевата киселина ви помага да заченете и намалява риска от спонтанен аборт.

Нар

Нарът е чудесен плод. Хапвайте го не само вие, но и вашият партньор. Не само ще повиши желанието ви за любов, но ще подобри качеството на спермата.

Цитрусови плодове

Те са чудесен антиоксидант, подобравят pH баланса в оргяанизма и са много богати на ензими и витамини. Пийвайте прясноизцедени сокове от портокал, лимон и грейпфрут сутрин, това помага за по-добър тонус и за пречистване на тялото от токсини, което подпомага правилното отделяне на хормони.

Източници:
Myfood.bg
parentsadvice.com\