Идва ли краят на неудобните хартиени купони за училищния стол?

 

Няма родител на ученик в началните класове, който да не е имал притеснения за училищното хранене на своето дете. Колко джобни пари да му дам? Какво ли ще си купи с тях? Дали няма да ги изхарчи за друго?

Тези притеснения са причина много родители да изберат възможността детето им да получи обяд в училищната столова, където храната и съставките се контролират, а обядът се сервира в точно определено време и това гарантира, че детето няма да пропусне хранене.

Дотук добре. Но всички родители, които са избрали тази алтернатива, знаят какви усилия им коства тази система – за закупуването на хартиените купони те ще прекарат дълго време на опашка всеки понеделник, често в работни часове и в лошо време, ще трябва да приготвят точна сума за седмичното меню, ще се притесняват дали детето няма да изгуби хартиения купон и в крайна сметка няма да се сигурни дали наистина ще го използва.

В дигиталната ера, в която живеем, тази система изглежда като част от много далечното минало. За съжаление, тя все още е реалност в почти всички български училища. За щастие, в близко бъдеще може да бъде заменена от модерна и удобна за всички платформа.

Първото подобно решение в България вече работи – в столичното 119 СУ „Академик Михаил Арнаудов“ бе внедрена електронна система за столово хранене. Проектът „Здравословно училище“ е реализиран с ноу-хау и инвестиция на Mastercard от ОРАК Инженеринг. Дигиталната платформа позволява на родителите на учениците от първи до четвърти клас да зареждат електронни купони за училищния обяд на детето им, вместо да закупуват досегашните хартиени купони. Учениците пък получават заредени електронни карти, с които само чрез докосване на четеца в столовата получават порцията, поръчана и заплатена по дигитален път от родителите им.

„Досега, стотици родители се редяхме на опашка в училището всеки понеделник – закъснявахме за работа, отивахме там изнервени и нарушавахме ритъма си за деня“, споделя Янко Бахчеванов, родител на ученик в 119 СУ. „Благодарение на дигиталната система, вече можем да проверяваме онлайн седмичното меню, да проверяваме информация за всички алергени, съдържащи се в продуктите, да проследяваме дали детето е използвало порцията си и да заплатим за училищния обяд онлайн по всяко време, от всяко място, през лаптоп или телефон.“

Проектът носи още една промяна – той е крачка напред в посока изграждането на дигиталните умения на учениците. „Използвайки електронните карти, децата откриват отрано предимствата на новите технологии. По този начин те ще свикнат с електронните устройства от малки и ще са по-подготвени за момента, в който ще пораснат и ще станат пълноправна част от все по-дигитализиращата се обществена и работна среда“, казва Ваня Манова, мениджър на Mastercard за България и Македония.

Внедрената в 119 СУ система носи на родителите и още една възможност. Без да инвестират допълнително време и средства те могат да допринесат както за подобряването на училищната среда за своите деца, така и за осигуряването на достъп до образование за деца от общества в риск. За всеки закупен през онлайн платформата на 119 СУ с карта Mastercard обяд, компанията дарява средства за закупуване на системи за пречистване на питейна вода, които скоро ще са достъпни по всяко време на учебния ден за всички възпитаници на средното училище в столицата.

Наред с това, средства са отделяни и за фонда на Световната продоволствена програма (WFP) към ООН за осигуряването на един училищен обяд за дете в Руанда. В редица рискови общности липсата на осигурено училищно хранене е причина за отпадането от образователната система на голям процент от децата. С гарантирането на училищния обяд, те ще получат възможност да останат в училище и да учат, за да станат по-продуктивни, когато пораснат и по този начин да допринесат за развитието на по-добра среда в семействата, обществото и икономиката.

 

Comments are closed.