Издателства подготвят електронните учебници в очакване на нова ковид вълна

таблет, училище, родител.бг

Издателствата обновяват електронните учебници с нови ресурси – за да има повече инструменти при ново евентуално превключване онлайн заради пандемията. Видеа, звукови файлове и карти допълват стандартното съдържание.

За изданията на КЛЕТ-България има даже опция преподавателят да направи виртуална класна стая в платформата на издателството, да присъдени оттам децата и да сподели с тях електронния учебник. Помислено е за такава възможност, тъй като по принцип до електронните учебници с допълнителните ресурси имат достъп единствено преподавателите, а учениците ползват само електронночетимите, които дублират книжните с PDF варианти на страниците.

И „Просвета“, и КЛЕТ, чиито учебници и помагала се ползват най-масово, имат готовност при ново превключване онлайн да дадат временно свободен достъп до електронните и за учениците. Учебниците на „Просвета“ до 7. клас, които се полагат безплатно на децата от подготвителна група до края на прогимназията, вече са доставени в цялата Пловдивска област, каза представителят за Пловдив Красимира Брайкова.

От 15 септември учителите ще получат достъп до електронните. Преподаватели, които са сменили училището, трябва да се свържат с издателството, за да получат нов акаунт. Всички електронночетими учебници пък ще са качени на сайта и за улеснение при ползването им занапред няма да се изискват регистрации и пароли. До края на следващата седмица ще приключат доставките и на КЛЕТ, увери представителят на издателството за Пловдивско Мария Будакова. Тази година се подменят с нови екземпляри учебниците  за 3. и 7. клас, тъй като за тези класове е изтекъл 3-годишният период за употреба.

Късно бяха одобрени от МОН изцяло новите учебници за дванайсетокласниците – последния випсук, за който поетапно влизат в сила програмите по новия Закон за предучилищното и училищното образование. Вече могат да бъдат разгледани на сайтовете на издателствата, очаква се скоро да са налични и по книжните борси. Наборите включват и учебници за последен клас в професионалните гимназии. Все още се чакат само по профилиращи предмети, които пак по новия закон вече се избират след 11. клас. Издателствата пускат и нови помагала, особено за децата от начален курс.

Източник: marica.bg