„Истории за лека нощ за момичета бунтарки“ – как да възпитаме силни жени

Нужно ли е жените да чакат своя принц на бял кон, за да бъдат и да постигнат всичко, което поискат? Авторките Елена Фавили и Франческа Кавало дават напълно еднозначен отговор на този въпрос – “Не!”. В хода на историята жената нееднократно е пренебрегвана и подценявана като равна на мъжа в обществото. Днес, както изглежда, светът все повече говори за “женските” постижения в културата, науката, политиката и прочие. Но в същото време XXI в. ни запозна с редица грешни представи за красота, с поведение, което продава, но не възпитава и с липса на стабилни морални устои. Времената, в които живеем, позволяват на жените да са свободни и да искат повече от това, което са имали досега. Но дали младите момичета го осъзнават? Дали не е пример за подражание това, от което те имат нужда – някой, който да им покаже, че пътят, по който те искат да тръгнат, е трънлив, но пък не е невъзможен? 

Именно вдъхновение в тази насока са и двете части на “Истории за лека нощ за момичета бунтарки”, които предизвикат истински фурор още със своето излизане, а днес те са преведени на над 40 езика.

Кои са Елена Фавили и Франческа Кавало? 

Франческа Кавало е писателка и награждаван театрален режисьор, Елена Фавили пък е журналист и медиен предприемач. Двете обаче са екип, чиято дейност изглежда като добре смазана машина. През 2011 г. Елена и Франческа създават първото детско айпад списание – „Тимбукту Лабс“. А “Истории за лека нощ за момичета бунтарки” изглежда като естествен продукт на тяхната съвместна работа. Въпреки че е тяхната първа съвместна книга, тя не е първата детска книга за двете писателки, благодарение на което и двете вече знаят как да спечелят една от най-трудните книжни аудитории – момичетата тийнейджърки. Сериозна дискусия се разрази в обществото във връзка с подходящата възраст за четене на тази книга. Е, отговорът може би е индивидуален за всеки – някои момичета, в резултат на едни или други обстоятелства, израстват по-бързо от останалите и имат по-рано нужда от няколко мъдри слова за това, което ги очаква.

“Истории за лека нощ за момичета бунтарки” – един истински пътеводител за всяка млада жена 

Настанете се удобно, припомните си всички романтични представи за принца, който спасява принцесата и после бързо ги оставете в миналото, защото в “Истории за лека нощ за момичета бунтарки” няма да прочетете нито един такъв сюжет. Но романтика все пак има – биографичните истории на всяка от 100-те дами – всяка от които по един или друг начин е променила хода на историята, започва с “Имало едно време…” и ви позволява да се докоснете до най-значимия момент от нейния живот. Биографичните данни за 100-те жени са съпроводени с невероятни техни портрети, дело на над 60 художници от цял свят. 

Това, което обединява тези на пръв тези поглед толкова различни дами (в исторически, географски и социален план) е примерът, който те дават на младите момичета днес – че няма нищо невъзможно, независимо от обстоятелствата, пречките и… мъжете. Историите са разказани извън времето, в което са се случили, но пък именно това им позволява да звучат толкова близки до всяка дама, която ги прочете. Вдъхновение не е единственото, което ще почувствате след прочитането на тези 100 истории. Двете авторки Франческа и Елена умело боравят с думите така, че да предизвикат в читателите си жажда за още знания. 

Но дали са само тези 100? 

“Истории за лека нощ за момичета бунтарки” се превръща в абсолютен бестселър на New York Times. Именно огромният интерес на момичета от целия свят предизвиква звездният тандем да се събере отново и да предложи на своите почитателки нови лица и техните истории. “Истории за лека нощ за момичета бунтарки 2” е доказателство, че първата част не предлага истории-изключения, а напротив – запознава ни с “нова порция” дами – такива, каквито са и трябва да бъдат, независимо от времето и мястото, в което живеят. 

Тези истории вече вдъхновиха милиони момичета по света да са по-смели и винаги стремглаво устремени към това, което искат. Защото именно в това е тайната на постигането на високи върхове – усилията, които влагаш в работата и желанието, с което го правиш. Астронавти, пилоти, писателки, лекарки, архитектки, музикантки, изобретателки, фотографки, актриси, активистки, спортистки, учени и още куп други жени идват, за да ви кажат: “ВИЕ сте обещанието”.  Преди “Аз успях!” всяко момиче трябва да си каже “Аз мога!”, а енциклопедиите на Елена и Франческа ще ви накарат да повярвате, че всяка жена може много повече, отколкото си мисли. 

Никоя от тези жени няма да бъде вече забравена, но има още много, за които трябва да се говори и тези две книги са добро начало за това.