90% от майките у нас са отделяни от бебето веднага след раждането

Контактът майка-бебе веднага след раждането улеснява кърменето и подпомага емоционалното здраве на детето, смятат експерти

майка новородено

Better Writer Ad

Близо 90 на сто от майките в страната са отделяни от новородените си непосредствено след раждането. Това сочи проучване за осъществяване на първи контакт, направено през декември 2015 сред повече от 5200 жени, родили през последните три години.

Резултатите бяха обявени от представители на НПО в сферата на майчиното здравеопазване. Според Ралица Димитрова – член на УС на Сдружение „Родилница“, едва една седма от майките не са били разделяни от новородените в първия час след раждането и това е предимно в частните болници.

Контактът кожа до кожа между бебето и майката, непосредствено след раждането, води до по-здрава имунна защита на бебетата, по-лесна адаптация към извънутробния живот и е важен за успешния старт и продължителността на кърменето, обясни Елена Кръстева – председател на Сдружение „Естествено“. Тя посочи, че само около 8 на сто от майките са отговорили, че са закърмили бебето си до час след раждането.

Според близо 79 на сто от майките е необходимо болниците да правят повече, за да улеснят първия контакт, отбеляза Милена Дянкова – представител на Фондация „Родители за родители“. Тя съобщи, че организациите искат Министерството на здравеопазването да включи този контакт между новороденото и майката в медицинските стандарти по акушерство и гинекология.

Според родителите контактът майка-новородено спомага и за предотвратяване на кръвоизливи след раждането. Ранният контакт, който е изключително емоционален за майката, предотвратява изоставянето на деца, подпомага развитието на мозъка на новороденото, тези бебета имат пи-ниски нива на кортизол в кръвта, което значи, че са изложена на по-малко стрес, смятат от от фондация „Родители за родители” .