Здравната каса сложи лимит на ражданията

раждания, бебе, Списание Родител, Roditel.bg

Better Writer Ad

Здравната каса сложи лимит не само на плановите операции, но и на ражданията, хемодиализата и интензивното лечение, пише в-к „Преса“. За този абсурд алармираха вчера от Българския лекарски съюз. Средствата за най-големите АГ болници – „Майчин дом“ и „Шейново“ в София, са намалени с 8% и за март те са получили 92 на сто от бюджетите си за същия месец през 2014 г. Миналата година обаче касата плащаше и надлимитната дейност.

Това означава, че десетки бъдещи майки може да бъдат разкарвани да си търсят клиника с неизчерпан бюджет. И понеже няма как да отложат раждането за следващия месец, докторите ще ги приемат, но за сметка на собствените си заплати. Възмутени лекари попитаха какво да прави родилката, когато бебето тръгне – да стиска ли.

Съсловната организация настоява до края на този месец методиката за плащане на болничната помощ, която предвижда лечебните заведения да получават до 95% от миналогодишния си бюджет, да бъде преработена така, че ражданията, хемодиализата и интензивното лечение да не подлежат на регулация. „Няма как да има фалшиво раждане, нито пък някой лекар ще интубира пациент, за да точи касата“, обясни председателят на БЛС д-р Цветан Райчинов. Той се оправда, че подписал методиката не защото я харесва, а бил принуден от обстоятелствата. „Освен това не вземам еднолични решения, всички колеги от управителния съвет гласуваха „за“, посочи д-р Райчинов. Според експерти обаче не може да става дума за никаква принуда, а по-скоро за сделка, защото подписът му няма юридическа стойност.

От здравната обясниха, че методиката не е съвършена и ражданията, хемодиализата и интензивните грижи ще бъдат извадени в отделни графи още на 28 април, така че да не бъдат лимитирани. Освен това болниците щели да си получат парите за всички родилки, диализни пациенти и тежко болни в реанимация, дори и да са надхвърлили бюджета си за март и април.