Конгресът на Монтесори Европа ще се проведе за първи път у нас

Конгресът на Монтесори Европа общността е едно от най-важните годишни събития в календара на Монтесори общността в международен план и тази година, за първи път България ще бъде домакин на престижния конгрес, благодарение на Институт Монтесори България.

Конгресът Монтесори Европа ще се проведе в София между 5 и 7 октомври, като темата тази година е „В класната стая Монтесори – успешни и вдъхновяващи практики“. Основната цел е да се обобщят и споделят досегашен опит, успешни практики и нови похвати и да се споделят идеи и конкретни предложения как да се разширява и развива натрупания през годините опит в работата на Монтесори общността.

Официалното откриване на Конгреса Монтесори Европа ще се състои на 5 октомври, петък, от 17:00 часа в зали Роял 1 и 2 на София Хотел Балкан.

Конгресът Монтесори Европа се провежда с помощта и подкрепата на Община Пловдив, като чуждестранните гости ще имат възможност да посетят и пловдивски Монтесори училища.

На тази важна годишна среща на европейската Монтесори общност ще присъстват над 250 международни лектора и участници от цяла Европа. Ето и допълнителна информация за основните лектори на Конгреса тази година:

Джини Сакет  – педагогически директор на AMI, AMI обучител, лектор, консултант и изпитващ с повече от 30-годишен опит в Монтесори образованието. След 12-годишен период като учител в класна стая, Джини се присъединява към екипа на Montessori Institute Northwest в Портланд, Орегон като асистент-обучител през 1994-а година. През 2002-а става AMI обучител в програмата за обучители. Джини често изнася лекции на регионални, национални и международни форуми, както и публикува статии.

Стивън Арнолд – притежава AMI диплома за възрастовите групи 3-6, 6 -12 и AMS диплома за 12-15, 15 -18. Също така е завършил AMI асистент курс за 0-3. Стивън има богат опит в ранообразна Монтесори среда – центрове за ранно обучение, начални и средни училища, и опит като старши университетски преподавател. Понастоящем е директор на Монтесори програма за средно образование Експеримент за мир, основава през 2017-а година. Той твърдо вярва в значимата роля на Монтесори образованието за бъдещето на нашата планета, както и в ролята на младите. Стивън живее в Нова Зеландия със съпругата си, работи като образователен консултант и обича театъра и пътуванията.

Байба Грацини – е директор Начално училищно обучение във Фондация Centro Internazionale Studi Montessoriani, Бергамо, Италия – AMI обучителен център, основан от Марио Монтесори през 1961-а. Присъединява се към програмата през 1975-а, през 1986-а става AMI обучител на начални учители и през 1992-а директор на всички обучения, органицирани от центъра. В допълнение към работата си в Бергамо, тя изнася лекции в Испания, Ирландия, Индия и Япония – където организира и ръководи първия обучителен курс за начални учители. През 1961 Камило Грацини – покойният съпруг на Байба основава първия AMI  Монтесори център в Бергамо – един от най-старите и авторитетни в цял свят.

Джени Хьоглюнд – е съучредител на Montessoriskolan Lära för livet в Швеция през 1995 г. и преподава на начален клас и юноши в училище в продължение на повече от двадесет и три години. От 2006-а ръководи училището. Изнасяла лекции в Монтесори центъра в Бергамо, Италия от 2006 година.

Ванеса Фихтъл – е майка на две дъщери, работи и живее в Дортмунд, Германия. Докато се опитва да намери забавачка за голямата си дъщеря, тя се запознава с Монтесори образованието и установява, че собствените й убеждения са огледални на тези, залегнали в рамките на педагогически метод. Тя започва работа в Монтесори училища през 2007г. и притежава диплома AMI Асистент на ранна детска възраст 0-3 от Монтесори Институт Денвър, 2009г. Тя редовно посещава конференции, семинари и обучения по Монтесори педагогиката, включително Педиатрични и Неврологични изследвания. През 2013 г., Ванеса отваря своя Монтесори Детска Къща в Дортмунд. Желанието и e активно да насърчава Монтесори педагогиката за деца под три годишна възраст, като я прави по-достъпна в Германия и и помага да основе AMI сертифициран обучителен център – Монтесори Институт Дортмунд.

Дороти Пол – е Програмен директор на Програмата за обучение на учители и методолог на Програмата за училищно развитие в Институт Duhovka Montessori, Прага, Чехия. Понастоящем участва в борда на директорите на Американската Монтесори асоциация, както и е член на международната оперативна група на AMS. През 20-те години, в които работи като учител в начални класове, получава своята магистърска степен по начална педагогика и квалификационна степен за ранно детско развитие.

Организира семинари за повишаване на квалификацията на учителите, фокус в нейната работа е интеграцията на успешна учебна програма и създаването на училища в САЩ и в чужбина.

НАМЕРЕТЕ НИ ВЪВ FACEBOOK