Мъдрите съвети от баща към син за тайната на щастливото семейство и любовта (ПРИТЧА)

Отишъл синът при своя баща и му споделил:

– Тате, ще се разведа. Омръзна ми! Права е мама – жена ми се оказа неподходяща и вечно недоволна. А аз не съм щастлив така.

– Прости ми, синко! – казал бащата.


– За какво?

– За това, че аз не винаги съм бил добър с твоята майка. И съм ти дал лош пример. Моя е вината, че ти мислиш за развод…

– Искаш да кажеш да не се развеждам? И да търпя всичко това?

– Не се развеждай! Дори не си помисляй за това!

– Да търпя до края?

– Не трябва да търпиш… Ти не нея търпиш, а своето лошо отношение към нея. Промени себе си и всички около теб ще се променят.

– Как да се променя?

– Гледай на жена си така, както искаш тя да гледа на теб. Щом си я обичал някога, значи тя е твоя дар към теб. Твоята радост… Твоята помощница… Майка на децата ти… Крехък съд, който съдбата е сложила в ръцете ти, а от теб зависи дали ще е счупен и кален или лъскав и здрав. Всичко друго са дреболии! Ако сега тя нещо не умее – ще се научи. Ти също не умееш всичко, което трябва да правиш.

Ако тя с нещо не се справя – покрий тази нейна слабост със своята сила и любов. Ако нещо не разбира, ти и го обясни вечерта на чаша чай, нежно прегръщайки я. Лекувай нейната неувереност и лошо настроение с любов и след време ще видиш, че тя ще ти отвърне със същото.

Вашият път е само ваш! Вашата любов – само ваша! Всеки, който те настройва срещу жена ти, е враг на твоето семейство. Даже това да е твоята майка, твоят брат или твоят най-добър приятел.

Не ги осъждай за това! Прости им! И на всички покажи, че за твоята жена, за твоята любов и за твоето семейство, ако е нужно, ще умреш, но няма да позволиш нищо лошо да застане между вас.

– Вас с мама също ли са искали да ви разделят?

– Ние и без „помощници“ понякога здраво се карахме. Глупави бяхме, горди… При вас е друго. Вие сте млади и можете да почерпите от нашата мъдрост. Отстъпвайте си взаимно. Жалете се и се утешавайте. Любовта, ако не знаеш, оцелява тогава, когато има здрава почва, която да я храни. Всичкото й величие и ценност ще видиш в дълбока старост, когато въпреки всичко, вечер ще прегърнеш жена си нежно, и думи няма да са ви нужни. Тя ще е твоята любима, твоят приятел и твоят най-голям дар.