Менингит при деца – симптоми, причини и лечение

менингит деца

Какво е менингит?

Менингит е възпаление на менингите – това са мембраните, които покриват мозъка и гръбначния мозък.

Хората на всяка възраст могат да получат менингит, но при децата рискът е по-голям поради незрялата им все още имунна система. Ако се лекува бързо, менингитът може да се лекува успешно. Затова е важно да се поставят ваксините от имунизационния календар, да разпознавате признаците на менингит и незабавно да потърсите медицинска помощ, ако смятате, че детето ви е развило заболяването.


Какво причинява менингит?

Обикновено менингитът е в следствие на бактерии или вируси. В много редки случаи може да се срещне и гъбичен менингит или такъв, дължащ се на определени лекарства.

Много от бактериите и вирусите, които причиняват менингит, са доста често срещани и причиняват и други рутинни заболявания. И двата вида менингит (бактериален или вирусен) се разпространяват както повечето други често срещани инфекции – някой, който е заразен, докосва, целува, кашля или киха около някой, който не е.

Бактериален менингит

Бактериалният менингит е рядък, но обикновено е сериозен и може да бъде животозастрашаващ, ако не се лекува веднага. В някои случаи на бактериален менингит, бактериите се разпространяват в мозъчните обвивки от тежка травма на главата или тежка локална инфекция, като сериозна инфекция на ухото (отит на средното ухо) или инфекция на синусите на носа (синузит).

Много различни видове бактерии могат да причинят бактериален менингит. При новородени най-честите причини са група В стрептококи , Е. коли , и по-рядко, Listeria monocytogenes. При по-големи деца Streptococcus pneumoniae (пневмококи) и Neisseria meningitidis (менингококи) могат да са сред причинителите.

Вирусен менингит

Вирусният менингит (наричан още асептичен менингит) е по-често срещан от бактериалния менингит и обикновено е по-малко сериозен. Много от вирусите, които причиняват менингит, са сред тези, които причиняват настинка, диария и грип.

Какви са симптомите на менингит?

Признаците на менингит варират в зависимост от възрастта и причината за инфекцията. Острите симптоми могат да се появят бързо или да започнат няколко дни след като детето е имало настинка, диария, повръщане или други признаци на инфекция.

Честите симптоми включват:

 • температура
 • липса на енергия
 • загуба на апетит
 • раздразнителност
 • главоболие
 • чувствителност към светлина
 • схващане в областта на шията
 • кожен обрив

Менингит при кърмачета

Бебетата с менингит могат да имат различни симптоми. Те стават неспокойни, нямат апетит, сънливи са и  трудно се събуждат. Могат да имат температура или изпъкнала фонтанела (меката част на главата).

Други симптоми на менингит при бебета могат да включват:

 • жълтеница (жълтеникав оттенък на кожата)
 • скованост на тялото и врата
 • температура, по-ниска от нормалната
 • остър и силен плач

Как се диагностицира менингитът?

Бактериалният менингит може да бъде много сериозен. Така че, ако забележите симптоми или мислите, че детето ви може да има менингит, важно е незабавно да посетите лекар.

Ако се подозира менингит, лекарят ще назначи изследвания, вероятно включващи лумбална пункция (гръбначно-мозъчна пункция), за да се вземе проба от гръбначна течност. Този тест ще покаже всички признаци на възпаление и дали инфекцията се дължи на вирус или бактерия.

Възможно е лекарят да назначи и скенер, за да бъдат отхвърлени други възможни диагнози.

Как се лекува менингитът?

Повечето случаи на вирусен менингит завършват с излекуване в рамките на 7 до 10 дни. Някои случаи обаче могат да изискват лечение в болница, въпреки че децата обикновено се възстановят у дома, ако състоянието им е по-леко. Лечението за облекчаване на симптомите включва почивка, течности и болкоуспокояващи. При по-сериозни състояния могат да бъдат назначени кортикостероиди.

Ако се диагностицира бактериален менингит или дори се подозира възможност за такъв, лекарите ще започнат интравенозни антибиотици възможно най-скоро. Може да се дават течности, за да възстанови тялото при температура, изпотяване, повръщане и лош апетит.

Какви са рисковете при усложнения от менингит?

Усложненията при бактериален менингит могат да бъдат тежки и да включват неврологични проблеми, като загуба на слуха, проблеми със зрението, гърчове и затруднения в ученето. Тъй като увреденият слух е често срещано усложнение, пациентите, които са имали бактериален менингит, трябва да направят тест за слуха, след като се възстановят.

Сърцето, бъбреците и надбъбречните жлези също могат да бъдат засегнати в зависимост от причината за инфекцията. Въпреки че някои деца развиват дълготрайни неврологични проблеми, повечето, които получават бърза и точна диагноза и лечение, се възстановяват напълно.

Може ли менингитът да бъде предотвратен?

Ваксинации

Рутинната имунизация в детска възраст е ключова за предотвратяване на менингит. Имунизационният календар в България предвижда ваксина срещу редица патогени, които могат да доведат до менингит, ето защо е важно да се спазват посещенията при педиатъра.

Избягване на микроби

Децата и възрастните трябва да мият ръцете си добре и често, особено преди хранене и след използване на банята и ако работят в тясно сътрудничество с деца (служители в ясла и детска градина). Избягвайте близък контакт с някой, който изглежда болен и не споделяйте храна, напитки или прибори за хранене.

В някои случаи лекарите могат да решат да предпишат антибиотици на всеки, който е бил в близък контакт с лице, което има бактериален менингит, за да се намали риска от инфекция.

Кога трябва да потърсите лекар?

Незабавно потърсете медицинска помощ, ако смятате, че детето ви има менингит или забележите симптоми като:

 • повръщане
 • главоболие
 • умора или объркване
 • скованост на врата
 • обрив
 • треска

Бебе, което има температура, неспокойно е и не се храни добре, трябва да бъде прегледано от педиатър, макар и възможните причини за това да се дължат на други състояния.