Министерство на образованието прави зелен и червен сценарий за обучение

Mинистерство на образованието разработва прагови стойности за заболеваемостта от коранавирус в училищата във всяка област, при надвишаването на които ще се минава към дистанционно обучение. Това съобщи днес пред БНТ министърът на образованието Красимир Вълчев.

Той допълни, че ще се разработят и два сценария – зелен, при който всички деца учат присъствено и червен – с дистанционно образование. „В някои страни има и оранжев, тоест смесено обучение, ние няма да правим такъв“, допълни министърът.

Той обобщи, че от началото на учебната година до момента има 100 заразени деца и учители с коронавирус, което е много нисък показател. „Нямаме свръхвисок процент заразени. 5 на 1000 са карантинирани паралелки. Ако се запазят тези стойности, под половин процент от всички паралелки ще са под карантина“, поясни той.

Вълчев очаква повишаване на процента ученици в дистанционно обучение през януари и февруари, когато се появят и грипните вируси.

В отговор на въпрос, министърът каза, че следващата седмица ще се обсъжда евентуалното повишаване на броя на разрешените извинени отсъствия по семейни причини, каквито искания се появиха покрай пандемията.

Източник: Dnevnik.bg