„Насърчават” финансово майките да тръгват на работа след първата година

семейни помощи, детски надбавки, бюджет

Бюджетната комисия запази обезщетението за отглеждане на дете през втората година на 340 лева, въпреки че имаше редица предложения за ръст на обезщетението.


По време на второто четене на държавния бюджет, както и на бюджетите на ДОО и здравната каса от ДПС поискаха да се увеличи с 40 лева или да стане 380 лева. Това било 90% от минималната работна заплата.

Сега средно дневно обезщетението през втората година за отглеждане на дете е около 16 лева, а от ДПС настояват да стане малко над 18 лева. Малко над 16,2 млн. лева повече ще струва тази мярка, както стана ясно от коментара на Хасан Адемов.

От БДЦ предложиха по-висок ръст и обезщетението за отглеждане на дете през втората година да стане 420 лева. Искаме активни мерки за борба с демографската криза, подчерта Стефан Кенов. По-активно трябва да стимулираме майките, подчерта депутатът. Един размер от 420 лева считам, че е справедлив за българските майки, които искат да продължат да гледат децата си и след втората година, каза Кенов.

Менда Стоянова също застана зад борба с демографската криза, но насърчаването на раждаемостта не се ограничавала с отглеждането на дете през втората година, по мнението й.

Майките трябва да остават на пазара на труда, подчерта Стоянова и се обяви против увеличаване на това подпомагане. Според нея вече имало навсякъде детски градини, където майките да оставят децата си и да ходят на работа. До година-две и в София този проблем щял да се разреши според нея.

В крайна сметка мнозинството не хареса ръста на обезщетението за отглеждане на дете през втората година и го запазиха на 340 лева.

Източник: Информационна агенция  КРОСС