Българка номинирана за пръв път за най-добър учител в света

училище учител

За първи път тази година ще бъде обявена номинация на българка за приза „Най-добър учител в света“. Това ще се случи в понеделник в 60 ОУ „Св. Св. Кирил и Методий“ в столичния квартал Бенковски за Международния ден на учителя, който ще се отбележи за първи път и у нас, съобщава БГНЕС.

Global Teacher Prize ще бъде връчен на учител, който спечели измежду номинирани от целия свят. Наградата е 1 млн. долара, но тя обикновено се дава за каузи и благотворителност.

Конкурсът е организиран за първи път в края на миналата година и победителката за 2015 г. е Нанси Атуел от щата Мейн, САЩ, която също е дарила наградата за стипендии на талантливи учениците и за училището. Номинации и кандидатури се приемат до 10 октомври.

Номинираната българка ще бъде директорът на 60-то ОУ Таня Борисова.

„Познавам Таня Борисова от 2010 г. Работихме заедно в 4 ОУ „Проф. Джон Атанасов“, на което тя беше директор. За 4 години тя го изправи на крака от едно училище, което почти западаше. Това стана с много проекти, ремонти, направи рампа за деца с увреждания, работи се по проекти за социално слаби деца, деца в неравностойно положение, изгради прекрасен колектив, издигна престижа на училището.

Родителите си я обичат, децата си я обичат – явно просто човекът си работи с призвание и със сърце.

След като й свърши мандата там, тя отиде в 60-то училище, където е директор вече една година и прави същото. Това, което най-много ме впечатли освен ремонтирания салон и класни стаи, е и това, че оборудва кабинети по Монтесори за деца с увреждания, има обособена зона за деца с трайно увреждания, закупила софтуер от Германия, който се управлява и се учи само с очи, превръща училището в привлекателно място за учениците и учителите си“, разказа преподавателят от 60-о ОУ Елена Неделчева.

Източник: Inews.bg