Новите критерии за прием в първи клас

родител.бг, първи клас

Освен децата на педагози, учителските внучета също ще имат предимство при приема за първи клас. Това става ясно от обявените критерии за подбор на най-малките ученици в 35-о СОУ „Добри Войников”. В тях е записано, че деца и внуци на учители и служители от училището ще получават по 30 точки, с които ще участват в крайното класиране, пише в-к Монитор.

Деца, посещаващи детски градини в района на школото, пък ще получат по 10 или 5 точки в зависимост от степента на близост.

В повечето столични училища най-голяма тежест при класирането ще имат децата, чийто дом е в максимална близост до училището.

Преднина ще дава и  постоянният адрес в квартала.
От тази година повече столични училища ще приемат онлайн заявления за прием в първи клас. Едно от тях е 125-о „Проф. Боян Пенев”. Училищното ръководство дори предлага на родители, които нямат достъп до интернет, да подадат заявления онлайн от училищната библиотека. Първото училище в София, което въведе онлайн подаването на документи още миналата година, е 31-во СУЧЕМ, известно още като Бастилията. Цялата процедура по кандидатстване, която спестява опашките пред кабинетите на училището, отнема не повече от 10 минути.

Някои от учебните заведения приемат заявления още от февруари, а други от началото на месеца. Още в първите дни на записването елитните училища приеха около 200 заявления. Крайният срок за подаване на документи е 29 май. Имената на приетите на първо класиране деца ще станат ясни на 3 юни. В столицата ще има 10 000 първокласници и места ще има за всички.

Comments are closed.