Раницата на първокласника не бива да е повече от 4 кг.

Раницата на първолака не бива да превишава 10-15 % от теглото на детето, т.е., ако то тежи около 25 кг, ученическата чанта с всичко в нея не бива да надхвърля 3-4 кг, съветват експертите.


Това, че тежките раници водят до сколиоза, е мит, защото не е възможно”, казва за“24 часа“ детският ортопед д-р Венелин Алексиев от Университетската болница по ортопедия “Проф. Бойчо Бойчев” в Горна баня. Самият той е баща на първокласничка. Не отрича, че раниците са тежки и могат да причинят дискомфорт, но няма как да доведат до изкривяване, което да е за лечение. Той избрал за детето си раница с колелца.

Раницата с колелца е добра идея особено ако учебният процес е организиран на кабинетен режим и децата трябва да се местят от стая в стая. Залитането по ортопедични раници, ако детето няма сериозен проблем, който да налага това, е излишно харчене на пари, съветва д-р Алексиев.

Широчината на раницата не трябва да превишава тази на раменете, а височината да не е повече от 30-40 см, така че да не достига краката на детето, когато е на гърба му. Колкото до презрамките, те трябва да са широки, меки и с възможност за регулиране, за да може раницата да се носи както, когато детето е с блузка, така и когато е с дебело яке. А за да е правилно разпределена тежестта и да е добре организирана, раницата да има поне две отделения – за учебниците и за всичко останало – храна и спортна екипировка.

Препоръчително е ученическата чанта да е с твърд гръб, но има и такива с подложки на нивото на кръста. За безопасността на детето по улиците е добре чантата да е в ярки, сигнални цветове и да има светлоотразителни елементи.

Обикновено тежката раница, неправилното седене на чина, пред телевизора или компютъра могат да доведат до т. нар. порочна стойка, но при нея няма изменения в прешлените на гръбначния стълб и може да се оправи с гимнастика или спорт, казва ортопедът.

 

Вижте още:

Списък с необходимите покупки за първокласник

Как да получим сумата от 250 лв. за първокласник

Преходът от детска градина към училище – трудностите за един първокласник

10 препоръки към родителите на първокласници