Ново приложение слага край на преписването в училище

ученици училище матури

Българин създаде приложение, което слага край на преписването по време на контролни в училище. „СмартТест“ автоматично създава безброй варианти на тестове, така че всеки ученик решава различни въпроси и не може да си подсказва със съучениците си, разказва създателят на приложението Александър Попов пред „Нова телевизия“.


По време на тест учениците не могат да излязат от приложението, така че възможностите за преписване от „Гугъл“ и ChatGPT са ограничени. При втори опит за излизане от приложението тестът се предава автоматично, обясни Попов.

Разказва, че преди 20 години, когато самият той е бил ученик, е виждал контролните като време за надлъгване. Продължава образованието си в университет в Манчестър, където изпитва трудности, защото не е имал изградени навици за учене. „Правехме тестовете в една огромна зала и стояхме по един човек на чин. Помежду ни имаше разстояние 2 метра. Чак на третата година влязох в ритъм“, спомня си Попов.

По думите му за едно 10-минутно междучасие всеки учител може да направи десетки варианти на контролно. Преподавателят може дори да снима урока от учебника и приложението да създаде тестовите въпроси. „СмартТест“ може да генерира тестове и на чужд език, както и да провери отговорите на учениците.

Софийският университет се изкачва в международна класация на най-добрите висши училища

„Изкуственият интелект ще зададе въпроси, така че учителят да е сигурен, че учениците са минали през този материал“, казва още Попов.

По думите му „СмартТест“ се ползва в близо 100 училища в страната, а някои ученици са намалили успеха си с до 2 единици заради невъзможността да преписват.

Приложението има и безплатна версия, за да е достъпно за всеки учител.

Източник: dnevnik.bg