Обичаи и поверия за Разпети петък

На този ден се спразват строги пости, не се работи и не са приети веселия и празненства

поверия обичаи разпети петък

Народът го нарича още „Велики петък“. Това е един от най-важните дни в християнството, защото тогава е бил разпнат Исус. На този ден не бива да се работи. Поверието гласи, че ако се наруши забраната, голяма градушка ще унищожи реколтата. В миналото на този ден момите изписвали с въглени и писци боядисаните в четвъртък яйца.


Постът на този ден е особено строг, като църквата забранява да се яде и дори да се пие вода.

В една легенда се разказва, че в петък, когато Христос се качвал към Голгота с огромния кръст на плещите, като минал край една жена, която перяла, й поискал малко вода, за да накваси своите напукани устни. Тя гребнала вода и му подала. Той я изпил, но нищо не казал. По-нататък от един дом, в който печели хляб, му подали къшей топъл хляб. Когато изкачил Голгота, Христос промълвил: „Проклета да бъде жената, която пере в тоя ден, а благословена оная, която приготвя хляба!

Разпети петък е денят, в които богомолците остават насаме със себе си, достигат до покаяние и пречистват както мислите, така и душата си. Този ден се счита за най-тъжният за християните, затова на него не е прието да се извършват сватби и кръщенета, а веселието се счита за неприемливо.

В православните храмове на Разпети петък по традиция се издига символичен гроб, покрит с червената плащеница, която се обсипва с цветя от християните. По време на богослужение плащеницата се изнася и с нея се извършва символично обикаляне около храма, като в края на церемонията свещеникът я връща върху символичния гроб.

В народните вярвания се казва, че в петия ден от Страстната седмица дори птиците не пеят, защото страдат за Христос.