Обмислят детски градини на партерни етажи заради големия брой неприети деца

тръгване на детска градина адаптация детето плаче

Better Writer Ad

Столичната община ще поиска промени в нормативната уредба, с които да може да се строят детски градини на партерни етажи. Това съобщи кметът на София Йорданка Фандъкова, която инспектира новата детска градина в Нови Искър. Кметството вече е готово с предложенията си за промените, които ще бъдат изпратени до две министерства -здравното и образователното. Искане има и за намаляване на разстоянията от уличната линия и съседните имоти. „Отстоянията в общия случай налагат разполагането на сградите в центъра на имота, с което се намалява възможността за устройване на площадки за игра. Не са изключение случаите на терени с неправилна форма, в които при тези разпоредби не може да се построи детско заведение въобще“, се посочва в мотиви-тена общината. Оттам предлагат също и промени по отношение на минималната площ на спалните и занималните.

Фандъкова обясни, че по този начин ще се развържат и ръцете на инвеститори, които искат да построят забавачки на партерни етажи. Ще се облекчи и общината, която в момента е усвоила или предстои да усвои почти всички подходящи терени за строителство на градини.

„Бизнесът е готов да инвестира в детски градини в офисите при спазване на правилата. Има инвеститори, които искат да построят градина и да я предоставят на общината“, посочи столичният кмет. По думите й основната цел на промените е да се реши проблемът в кварталите, където няма достатъчно терени за забавачки, но има много родители с деца.

В момента на територията на общината се строят 10 детски градини, а в предишните са изградени 100. Следващия месец ще започне и изграждането на забавачка в квартал „Манастирски ливади“. За настоящата година общината е заделила 30 млн. лв. за строителство на нови детски градини и училищни сгради.

Източник: monitor.bg