Памперси и кошарка ще получават бедните и самотни майки

Помощ под формата на памперси, кошарка, мляко и други необходими за бебета консумативи, ще се осигурят за майките, които отглеждат децата си под линията на бедност, както и самотните майки. Това ще е нов тип услуга в следващия програмен период (2021-2027 г.) по Оперативна програма развитие на човешките ресурси, зави Зорница Русинова на семинар в Боровец.

Допълнителните пакети за лична хигиена ще са нов вид допълнително материално стимулиране на най-бедните, като ще им се осигурят освен хранителни продукти и козметичен набор за хигиена, коментираха експертите от социалното министерство.

Предвижда се също да се акцентира  върху дистрибуцията на хранителни продукти по домовете, както и да се изготвят индивидуални хранителни пакети за хора над 70 годишна възраст.

Анна Ангелова от Агенция „Социално подпомагане“ пък съобщи, че според проучване на общините хората искат да се подпомагат семейства с деца от 0 до 3 години и да получават храна от млечна кухня, защото все още около 19% от децата в България не ядат месо и плодове поради липса на възможност. Според експертите от МТСП този тип услуги са най-подкрепящи и приемащи се от нуждаещите се хора.

По данни на АСП в момента около 50 000 хиляди човека получават ежедневно храна, а общините предлагащи „топъл обяд“ са 211. Целта е обхвата да се разшири и повече хора и общини да имат възможност да ползват услугата.

Средствата предвидени за ресурса се очаква да бъдат двойно по-големи за предстоящия програмен период, заяви още зам.министър Русинова: „Очакваме ресурса да е около 4 милиарда лева – половината ще са за развитие на пазара на труда, а 2 милиарда са предвидени за социално включване.“

Източник: Monitor.bg

Коментарите са изключени.