Промени в семейния кодекс ще защитават децата от родителски конфликти

скандали, семейни кавги, разболяват, деца, дете, Списание Родител, Родител.бг

По-голяма защита на децата при родителски конфликти обмисля Държавната агенция за закрила на детето (ДАЗД). Това ще стане с готвените от агенцията промени в Семейния кодекс, съобщава news.bg.


От ДАЗД са категорични, че ще настояват промените да залегнат в текстовете, които да защитават по-добре правата на деца в случай на конфликт между родителите им. Касае се за текстове, регламентиращи родителската отговорност. Те задължават родителите да спазват режима на контакти с децата, който е определен от съда.

От агенцията предлагат, ако се пречи на контакта между дете и родител, да се носи наказателна отговорност. При такива родителски спорове се изготвят социални доклади, като в момента текат промени и в тяхната система. Промените целят докладът да стане по-обективен и в него да се вземат предвид всички обстоятелства в интерес на децата и семейството.

Шефката на ДАЗД Ева Жечева обясни, че в момента 80 % от жалбите в агенцията са именно за необективни социални доклади. Тя посочи още, че бащите са тези, които най-често подават сигнали.

 

Вижте още:

Семейните кавги разболяват децата

Децата на разделените родители

Разделените родители и новите им връзки – как да ги представим на детето?