Разрешиха на китайците да имат второ дете

китай майки дете

Китай слага край на политиката, разрешаваща всяко семейство да има само по едно дете. На двойките вече ще е позволено да създават по две деца, съобщи агенция Синхуа, цитирайки решение на Централния комитет на комунистическата партия.

Историческата реформа има за цел да балансира пропорциите на населението и специално да бори проблема със застаряването. Днес над 30% от китайците са над 50-годишна възраст.

Политиката „само едно дете“ бе въведена през 1979 г., за да ограничи бомбастичния прираст на населението на Китай. На нарушителите бяха налагани различни наказания – от сериозни глоби до принудителни аборти. Статистиката сочи, че така са били предотвратени 400 млн. раждания, което според властите е ключов фактор за икономическия подем на страната.

Тенденцията към постоянно намаляване на работната ръка в 1,37-милиарден Китай обаче предизвика преразглеждане на ограничението за „само едно дете“. Още през 2013 г. бяха въведени по-гъвкави правила. Например на живеещите на село двойки, които имат момиче, бе разрешено и второ дете. Същото бе позволено и на семейства, в които единият родител е единствено дете. Сравнително малко двойки обаче се възползвали от облекченията, показва статистиката.

Източник: trud.bg