Рецепта за бананов хляб за деца (12+ месеца)

бананов хляб рецепта

Банановият хляб съдържа много хранителни вещества и е подходящ за малки и големи деца на възраст над 1 годинка. Той е добър източник на витамин А, витамините от група В – В1, В3, В6, В12, фолат (фолиева киселина), витамин D, витамин Е, калий, магнезий и селен.
От посочените продукти се получават 12 филии бананов хляб.

 

Продукти

  • 225 грама пълнозърнесто брашно
  • 125 грама кафява захар
  • 2 узрели банана
  • 2 яйца – разбити
  • 150 милилитра портокалов сок
  • щипка сол
  • ½ чаена лъжичка смляна канела
  • 5 супени лъжици слънчогледово олио

 

Приготвяне

Фурната се загрява предварително до 180 градуса С.
В еднолитрова форма за хляб или продълговата тавичка за кекс, намазана със слънчогледово олио, се поставя хартия за печене.

В дълбока купа се смесват брашното, захарта, солта и канелата. В друга купа се намачкват бананите и се разбъркват с портокаловия сок. Постепенно към тях се добавят яйцата и олиото. След това банановата смес се изсипва при сместа с брашното и се разбърква добре.

Така получената смес се изсипва във формата и повърхността й се заглажда. Хлябът се пече около 45 минути и се проверява с дървена клечка за зъби. Когато забодена по средата и извадена от хляба клечка остане чиста, той е готов.

Хлябът се оставя да се охлади във формата за няколко минути, след това се изважда и се поставя върху метална решетка, за да се охлади напълно.

Банановият хляб може да бъде опакован и да се замрази. Той може също така да бъде съхраняван в херметически затворена кутия няколко дни.

 

Рецептата е от книгата „Хранене на бебета и малки деца“ на Джудит Уилс, предоставена от издателство „Вдъхновения“