1. Домашни шоколадови бисквити
Продукти:
- 550 грама брашно
- 350 грама краве масло
- 180 грама кафява захар
- 50 грама какао на прах
- 2 яйца
- 1 ванилия
Приготвяне:
Маслото, което трябва да бъде на стайна температура, и захарта се разбиват с миксер до получаването на консистенция, която наподобява сняг. Към тях се добавят едно по едно яйцата, като сместа продължава да се разбива с миксера. След това постепенно се прибавят брашното, какаото на прах и ванилията и интензивното разбъркване продължава до получаването на еднородна смес – тесто. То трябва да се меси, докато стане меко и не залепва по ръцете. От това тесто се оформя руло с диаметър около 4 см, което се увива в стреч фолио и се оставя в хладилника за около 1 час. След като тестото се извади и стреч фолиото се отстрани, с помощта на неназъбен нож се нарязва на кръгчета с дебелина около 1 см. Бисквитите се нареждат в подходяща тава, застлана с хартия за печене, и може да се поръсят с кафява захар по желание. Пекат се в предварително загрята фурна на 180 градуса С за около 15 минути. Бисквитите се сервират изстинали.
2. Бисквити с шоколадови капки и орехи
Продукти:
- 300 грама брашно
- 2 чаени лъжици бакпулвер
- 250 грама краве масло
- 200 грама кафява захар
- 1 яйце
- 250 грама шоколадов кувертюр на капки
- 100 грама орехи
- 2 ванилии
Приготвяне:
Кравето масло, което трябва да бъде със стайна температура, и захарта се разбиват с миксер. Прибавя се яйцето и сместа отново се разбива. След това постепенно се добавят брашното, бакпулверът и ванилиите и разбъркването продължава до получаването на хомогенна смес. Замесва се тесто, в което се слагат натрошените орехи и шоколадовите капки. Когато тестото стане готово, в подходяща тава, покрита с хартия за печене, се оформят бисквити и се нареждат на разстояние една от друга, тъй като в процеса на печене те увеличават обема си. Бисквитите се пекат в предварително загрята на 180 градуса С фурна за около 15 минути или докато станат златисти на цвят. Оставят се да изстинат и след това се поднасят.
3. Домашно приготвени бисквити с мармалад
Продукти:
- 400 грама брашно
- 200 грама краве масло
- 150 грама кафява захар
- ½ чаена лъжичка бакпулвер
- 1 яйце
- 1 чаена чаша мармалад по избор
- Кокосови стърготини – за украса, по избор
- Черен шоколад, настърган – за украса, по избор
Приготвяне:
Маслото, което трябва да бъде меко, а не директно извадено от хладилника, заедно с кафявата захар се разбиват до побеляване на сместа. Към тях се добавят яйцето, а след него и сухите съставки – брашно и бакпулвер. Всички тези съставки се разбиват с миксер, докато се получи еднородна смес. От нея се замесва тесто и се разточва кора с дебелина около 3 см. С помощта на кръгла форма или малка чаша се изрязват четен брой бисквитки. Те се нареждат в тава, върху хартия за печене и се пекат в предварително загрята фурна на 180 градуса С за приблизително 15 минути. След това се изваждат от фурната, оставят се да изстинат и се слепват две по две, като между тях се намазва мармалад. Преди сервиране може да се намажат с масло и да се поръсят с кокос или настърган черен шоколад.