Само единият от двамата родители има право на данъчното облекчение за деца

детски надбавки

Около 1 млн. родители имат право да ползват нововъведението в започналата вече данъчна кампания – да намалят данъка си, ако имат деца, съобщиха от НАП.

Тези от тях, които работят само на трудов договор, ще трябва обаче да подадат данъчна декларация и в нея да попълнят съответното приложение, ако искат да позлват облекчението. Родителите имат право да приспаднат данъчната си основа с 200 лева, за едно дете, с 400 лева за две деца и 600 лева за три и повече деца. Това означава, че родител с едно дете ще има 20 лева повече, обясни данъчният експерт Боряна Георгиева, цитирана от БНР. За деца с увреждания намаляването на данъчната основа е в размер на 2200 лева. Децата, за които се иска облекчение, трябва да са до 18 години, да не са оставени за отглеждане и да са местни лица, припомни говорителят на НАП Росен Бъчваров.

Важно е да се има предвид, че облекчението може да ползва само единият от родителите. В този смисъл, теоретично, родителите, които имат право да се възползват от облекчението са близо милион правоимащи родители, но не са милион получатели на облекчения, отчитайки факта, че все пак детето има двама родители в общия случай. Отделноа няма и достатъчно сигурна информация каква част от тези ненавършили пълнолетие деца трайно пребивават в България, допълни той.

Бъчваров поясни, че за да се възползват от облекчението, единият от родителите трябва да подаде декларация, а другият да гарантира, че няма и той да се възползва от това право. Част от родителите вече са уведомили работодателите си за желанието да намалят данъчната си основа и са получили по-висок реален доход в края на миналата година, допълни той.

Едва по 250 данъчни декларации пристигат дневно в Националната агенция за приходите, съобщиха още от институцията. По традиция българите не са особено активни и често остават подаването и плащането на задължения за последния момент.

Очаква се напливът за подаване на документите да е в края на срок – през март месец. От началото на данъчната кампания са подадени едва около 1000 декларации. Прогнозите са, че около 40% от декларациите ще пристигнат в Националната агенция по електронен път.

Данъчната кампания, която вече започна, ще приключи на 4 май.

Източник: manager.bg