Съветите на една майка към 5-годишната й дъщеря стават сензация в интернет

майка дъщеря житейски съвети родител.бгТони Хамър, блогър и майка, публикува във Фейсбук вдъхновяващо писмо до 5-годишното си момиченце, с което привлича вниманието и одобрението на хиляди други родители. Писмото й представлява списък от житейски съвети към малката й дъщеря, която тръгва на детска градина, и чрез тях майката иска да я предпази от трудностите, с които самата тя се е сблъсквала.

„Когато бях дете, често бях обект на тормоз и затова сега не искам дори да си помисля, че и дъщеря ми ще мине през същото,“ казва Тони. „Но в същото време знам, че все някога някой ще се опита да я унижи и ми се иска тя да се изправи пред това изпитание с повече увереност от мен, когато бях на нейната възраст.“

Всъщност, въпреки че писмото съдържа съвети към момичето какво да не прави, целта на майката не е да забранява, а да вдъхне на дъщеричката си увереност и сили, за да бъде тя смела и да не се страхува да изразява мнението си. „Искам да възпитам дъщеря, която да е самоуверена и същевременно внимателна към другите, която защитава по-слабите, отстоява мнението си и работи усилено, за да направи света по-добър“, добавя Тони.

А ето и съдържанието на писмото й до нейното момиченце:

„До дъщеря ми:

Не се извинявай, когато някой друг се блъсне в теб.

Не казвай: „Съжалявам, че ви причинявам неудобство“. Ти не си „неудобство“, ти си личност със собствени мисли и чувства, която заслужава уважение.

Когато станеш по-голяма, не си измисляй извинения, за да откажеш да излезеш с момче, с когото не искаш да бъдеш. Не дължиш обяснения на никого. Едно просто „Не, благодаря“ е напълно достатъчно.

Не отдавай прекалено голямо значение на това какво ще ядеш пред хората. Ако си гладна – яж, и то каквото ти се иска. Ако ти се яде пица, не си вземай салата само защото наоколо има други хора и се притесняваш. Поръчай си пицата.

Не си пускай дълга коса, защото някой друг иска така.

Не носи рокля, ако самата ти не искаш да го правиш.

Не стой вкъщи, защото няма с кого да излезеш. Излез сама, прекарай време със себе си и се забавлявай.

Не сдържай сълзите си. Ако ти се плаче, това означава, че в теб има чувства, които трябва да излязат навън. И това не е слабост. Това е човешко.

Не се усмихвай, защото някой ти казва да го правиш.

Не се притеснявай да се смееш на собствените си шеги.

Не казвай „Да“ от учтивост. Казвай „Не“, защото това е твоят живот.

Не се въздържай да изкажеш мнението си. Говори открито и високо, така че да те чуят.

Не се извинявай за това, което си. Бъди смела, уверена и красива. Бъди себе си.“

 

Източник: BoredPanda

Вижте още:

До майката, която е уморена, не си доспива и винаги бърза

Какво искам да знае дъщеря ми, за да я предпазя от моите грешки

Мила моя нежна дъщеричке

Ако трябва да дам само един съвет на детето си...