Семейство открива детето си, след като 7 години го мислят за мъртво

семейство1Малката Теодора страда от нелечимо заболяване

Те сега са семейство и са щастливи. Детето им си е у дома, а е било мъртво. Или поне с тази мисъл Цонка и Теньо Таневи са живели 7 г. Дъщеричката им Теодора е родена с тежко заболяване и е дадена в дом за деца с увреждания. Малко след това от дома казват на родителите, че краят на детето е дошъл. Но това не е вярно. 7 години по-късно семейството отново се събира.

Историята им звучи невъзможна, но е истинска. Двойката има 4-ма синове и родителите

мечтаели за дъщеря

Точно когато вече смятали, че това няма да се сбъдне, им се родило момиченце. Щастието обаче било за много кратко. Теодора е родена с диагнозата “спина бифида” и според всички лекари в сливенската болница детенцето нямало да преживее дълго.

“Когато се роди в седмия месец недоносена, веднага ми я взеха и я сложиха в кувьоз. Лекарката дойде и ми каза: “Тя е много зле. Няма смисъл. Ти си имаш момчетата и ще си ги гледаш тях”, разказва Цонка. Бащата Теньо обяснява, че било нечовешка мъка, че изобщо не е видял Теодора след раждането ѝ. Докато родителите са в шок, им дават документите за отказ от детето и те подписват.

“Не мога да ви опиша какво страдание. На другите майки им носят децата да ги кърмят, а аз плача по цели дни и нощи. Не издържах и си тръгнах на третия ден”, казва Цонка. Единственото, което могла да даде на детенцето си, било името Теодора, защото означава “дар от Бога”.

Теди е настанена в дом за медико-социални грижи за деца (ДМСГД). Родителите живеят в село край Сливен и дълго време не ходили в дома. С времето разбрали обаче, че не могат да живеят така.

“Не можех да седна на маса и залък да сложа в уста, докато знам, че тя е някъде там. Да не знам какво прави. Жива ли е”, разказва майката. И тръгнали. Ходили десетки пъти до дома, но по ред причини дори и веднъж не я видели. Винаги им казвали, че в момента тя е много зле. Най-често чували, че детето им е прието за лечение в болница и да дойдат някой друг път.

“Един ден просто

ни казаха, че няма такова дете в дома

семейство3Трябва да знаете, тя почина”, спомня си Цонка. Родителите повярвали. Били съсипани и не поискали да видят гроба на детето си. Скоро след това немотията ги принудила да заминат на гурбет в Гърция.

 

Понеже Теодора навършила 7 годинки, се наложило да бъде преместена в следващата поред институция – дом за деца с умствена изостаналост в гр. Кермен.

“Един ден получихме писмо от България. Решихме, че е още някой кредитор и ни търсят за просрочен кредит. Такива имахме доста. Само това можеше да е”, разказва Цонка, а очите ѝ преливат от сълзи. Но никакви кредитори не ги търсели.

Всъщност от отдел “Закрила на детето” внесли документи в Районния съд на гр. Сливен, защото той трябва да се произнесе с решение за новата мярка за закрила на детето – преместване в друг дом.

Писмото получил най-големият син в семейството и веднага го препратил. “За една нощ стигнахме от Гърция до вкъщи, щом разбрахме, че е жива”, разказва майката.

“Директорката на дома в гр. Кермен е наш познат човек. Тя видяла по акта за раждане, че това е нашето дете и ние го търсим”, спомня си бащата на Теди. Майката не могла да повярва на очите си. Детето не приличало на седемгодишно. Било много по-малко на килограми.

“Изплаших се. Тя беше висока едва 76 см. Беше само един гръден кош и една крушовидна глава, защото още не беше оперирана главата ѝ от хидроцефалията. Не говореше и не се движеше. Ако беше гледана вкъщи, сигурно нямаше да изглежда така”, терзае се Цонка.

семейство2Източник: в-к „24 часа“

Вижте още:

Чудо: Близначки, родени с два месеца разлика

65-годишна майка на 13 деца забременя с четиризнаци

Новата мода за справяне със злояди деца