Строят Къща на децата в центъра на София

уверени деца възпитание

Национална мрежа за децата започва кампания за набиране на средства за изграждането на Къща на децата. В нея деца от различни групи, възрасти, семейства и интереси ще могат да се обучават и работят заедно.

България е на едно от първите места в Европа по брой на младите хора, които нито учат, нито работят. Броят на тези млади хора се равнява приблизително на населението на град като Стара Загора. За да се промени тази негативна тенденция, децата и младите хора трябва да бъдат мотивирани още от ранна възраст да взимат участие в живота на семейството и общността, отбелязват от НМД.

Набирането на средствата за изграждането на къщата започва днес. Кампанията се реализира в международната платформа Global Giving: https://goto.gg/24835.

Къща на децата ще е отворена за деца, младежи и семейства от цялата страна, независимо от произхода, социалния статус и здравословното им състояние. Там младежи, излизащи от институции и приемна грижа ще могат да придобият трудов опит и умения, защото къщата ще бъде управлявана като социално предприятие.

Земята за строителството е осигурена. Парцелът е 780 кв. м. и се намира в центъра на София, на бул. „Христо Ботев“ между бул. „Сливница“ и ул. „Цар Симеон“. Предстои публичен конкурс за идеен проект. Проучванията на терена и набавянето на необходимата за старта на строителството документация вече са започнали. Първата копка за строежа на Къщата се планира за пролетта. По план тя трябва да отвори врати на 1 юни 2018 г.

В къщата ще има: зали за събития и интерактивни занимания; стаи за срещи и обсъждане на актуални за децата на България проблеми и въпроси; офиси за администриране на дейността на Национална мрежа за децата; кухня; кафетерия с място за кетъринг и хостелска стая, която да осигурява устойчивост на Къщата като социално предприятие. Ще има и двор с детски и спортни съоръжения на открито.

Кампанията в Global Giving трябва да набере минимум 5 000 долара до 30 септември, за да остане активна в платформата. Крайната цел на кампанията е набирането на 25 000 долара, които НМД ще вложи за организирането на архитектурния конкурс и подготовката за първа копка.

Национална мрежа за децата обединява близо 140 неправителствени организации, които работят в интерес на децата в България.