В Италия гонят неваксинирани деца от детска градина и налагат глоби в училище

От 11 март италианските родители, които не са представили документ за ваксинации на децата си, ще бъдат санкционирани. Наказанията са изключване от училище, детски градини и ясли. Според Националната асоциация на училищните директори децата без ваксинации няма да влизат в градините. В училищата пък учениците ще влизат, но срещу глоби, достигащи 500 евро. Според директорите на училища проблемът е най-вече в началните, където неваксинирани деца са в контакти с деца с понижен имунитет.

Италианският закон за ваксините бе приет през 2017 г. Той предвижда в ясли и градини да не бъдат приемани деца, които не са ваксинирани с 10-те задължителни ваксини. В началните и средните училища е предвидена глоба до 500 евро. Прилагането на закона обаче бе отлагано няколко пъти с министерски решения. Според Министерството на здравеопазването най-добре с ваксинирането на деца до 24 месеца са северните области Емилия-Романя, Венето, Ломбардия, Тоскана и южната Пулия, където над 95% от децата са ваксинирани.

В италианския парламент в момента се дискутира т.нар. “гъвкава задължителност на ваксинирането”. Това означава, че то е задължително само “в спешни случаи или в случаите, когато е заплашен груповият имунитет”.

Източник: 24zdrave.bg

НАМЕРЕТЕ НИ ВЪВ FACEBOOK

Публикацията Ви е харесала? Абонирайте се за нашия онлайн бюлетин:

Публикацията Ви е харесала? Можете да се абонирате за E-Mail бюлетина с най-новото от СПИСАНИЕ РОДИТЕЛ: