Въвеждат по 5 часа военно обучение за ученици от 10 и 11 клас

От следващата учебна година учениците от 10 и 11 клас ще имат часове по военно обучение. Това предвижда проект на нова наредба за обучението на българските граждани за защита на отечеството, публикувана на сайта на Министерския съвет, в портала за обществени консултации. Вносители на проекта са служебните министри на отбраната и образованието  Димитър Стоянов и Сашо Пенов.


В наредбата се предвижда учениците да придобиват военни умения в часа на класа. Те ще разполагат с 5 учебни часа в 10 клас и 5 учебни часа в 11 клас. Заниманията по военно дело ще започват от 1 декември и ще продължат до края на учебната година.

Обучението ще се разделя на два етапа. Учениците в 10 клас ще придобиват умения като усвояване на знания за защита на родината, оказване на помощ от населението при кризи от военен характер, оцеляване при откриване на военни боеприпаси и др. Учениците от 11 клас пък ще научат историята на въоръжените сили на страната, участието на Република България в мисии и операции извън територията на страната, видовете екипировка на военнослужещите в различните видове въоръжени сили и др.

В наредбата се посочва, че часовете ще бъдат водени от военнослужещи или цивилни представители на Министерството на отбраната в присъствието на класния ръководител, съобщава „Фокус“.

До 15 юли на съответната година директорите на средните училища ще трябва да изпратят доклад с данни до съответните структури към Централното военно окръжие за това в колко паралелки от 10 и 11 клас ще се провеждат съответните занятия по военно дело.

Наредбата вече предизвика доста полемики в обществото, като според някои родители и анализатори, това е похват от времето на Студената война и няма място сред учебния план в съвременното образование. Други са на мнение, че подобни промени не са в правомощията на служебното правителство и следва да не бъдат приемани.

Коментарите са изключени.