Всеки втори брак у нас завършва с развод

скандали, семейни кавги, разболяват, деца, дете, Списание Родител, Родител.бг

Всеки втори брак в България завършва с развод и броят на разделените родители се увеличава, заяви учредителят и председател на Управителния съвет на Фондация „Бащи за отговорно родителство” Панчо Малезанов по повод международния ден на бащата.

„Всяка година, поне през последните 5, има около 20 000 брака и 10 000 развода”, уточни той. По думите му цифрата на разводите е станала по-малка през последните години, защото и браковете, които се сключват, са по-малко.

„Съотношението бракове – разводи не се е променило. По всяка вероятност и разделите при тези, които са били във фактическо семейно съжителство, би трябвало да са в някаква подобна пропорция, но тях въобще не ги лови статистиката”, обясни Малезанов.

„По наше изчисление една трета от всички деца в България са деца на разведени родители, дори между една трета и половината деца. Зад всяко едно дете седи един родител, който е засегнат от това, че не може да прекарва пълноценно време с него”, коментира той. „При това количество на разводи и раздели сигурно няма човек в страната, който да не е засегнат лично или поне да няма близък или познат, който да е потърпевш от тях”, добави още Малезанов.

Вижте още:

Семейните кавги разболяват децата

Промени в семейния кодекс ще защитават децата от родителски конфликти

Децата на разделените родители