Задължителната предучилищна за 4-годишните в София може да се отложи и с над 2 години

Въвеждането на задължително предучилищно образование и за 4-годишните деца от следващата учебна година няма да е за всички. По решение на общините ще може да има период на отлагане от 2 години, който обаче за столицата може да бъде и по-голям. Това се разбра от изказване на просветния министър Красимир Вълчев по време на дискусия по проблема, организирана от омбудсмана Диана Ковачева. В дискусията участваха министрите на образованието и на социалната политика, учители, представители на общините, неправителствени организации и родители.

Плановете на Министерството на образованието са задължителната предучилищна за децата на 4 години да бъде въведена от следващата учебна година. Едно от основните притеснения обаче е как ще бъдат осигурени места за всички, особено в детските градини в големите градове, където традиционно има недостиг.

„Ще предложим да има отлагателен период по решение на общините, защото над 90% от общините имат възможност. Според нас той трябва да е 2 години, но ако трябва и над две години ще се удължи само и единствено заради Столичната община“, каза министър Красимир Вълчев. Той посочи, че до 2 години трябва да е преодолян недостигът на места, но независимо от това строителството на детски градини в столицата трябва да продължи, за да се намали броят деца в групите.

Колко деца ходят на градина?

По данни на Министерството на образованието 78% от 4-годишните деца в страната посещават детски градини. При 5-годишните, които в момента задължително ходят на предучилищна, обхватът е 91%, а 98 на сто от децата на 6 години посещават предучилищни групи.

„Разликата между тези 78 и 100% са три четвърти деца, чийто майчин език не е българският или които са от семейства без отношение към образованието“, обясни министър Вълчев. Той посочи, че именно към тези деца е насочено решението за задължително предучилищно образование . „Ние като институции трябва да отговаряме за колективния интерес“, добави той.

Вълчев посочи, че в бюджета има предвидени общо 140 млн. лева за тази и следващата година за дострояване на училища и за детски градини и страната може да разчита на още 13 млн. лева по финансовия механизъм на европейското образователно пространство.

„Ние можем да разчитаме, че за между 65 и 80 детски градини ще започне строителството“, каза министърът, говорейки за цялата страна.

Най-тежък остава проблемът в София, където традиционно не достигат места за всички деца. По данни на Столичната община към днешна дата 10 100 деца на 4 години посещават общинските детски градини, а 800 ходят в частни. „Това за нас е един висок процент – над 85%“, каза Мария Минчева, директор на дирекция „Образование“ в Столичната община.

За тази година в бюджета на общината са заложени малко над 20 млн. лева за строителството на 10 сгради и има молба за отпускане на средства за изграждане на 5 нови детски градини. Това ще позволи да бъдат разкрити 53 нови групи с възможност за прием на 1325 деца. „Ние ще насочим приоритетно новите места към 4-годишните“, увери Минчева.

Според общината в столичните градини не достигат места за 160 деца на 4-годишна възраст и за 590 деца на 3 години, т.е. в първа група. Най-тежък е недостигът в яслените групи – 5500 – 6000 места. Мария Минчева изтъкна, че общината няма възможност да направи прогноза колко места ще са необходими в бъдеще заради непрестанната миграция към града.

Източник: Dnevnik.bg

Коментарите са изключени.