10 екологични навика, с които да научим децата да опазват природата и Земята

деца екология навици опазване на природата

На 22 април светът отбелязва Международния деня на Земята, в който обръщаме внимание на опазването на природата на нашата планета и се призоваваме едни други да водим по-екологичен начин на живот. Като родители можем да използваме този ден да поговорим с нашите деца за това колко се грижим за средата около нас, за вредните навици на хората, които унищожават равновесието в общия ни дом, планетата Земя, и за най-важното – как да променим себе си и живота си по такъв начин, че да съхраняваме и уважаваме природата, от която получаваме толкова много неща. Вижте няколко основни теми, с които да започнем разговора с нашите деца и които да превърнем в полезни навици за цялото семейство.

1. Винаги да пазим чиста природата навсякъде около нас – земята, водата и въздуха. Не трябва да изхвърляме боклуци на улицата, на тревата в парка, в двора на училището, в реката, в езерото, в язовира или във фонтана.


2. Да събираме разделно боклуците, които правим ежедневно, винаги, когато е възможно. За тази цел можем да използваме контейнерите за разделно събиране на хартия, пластмаса, стъкло и метал, те са навсякъде около нас.

3. Да не разхищаваме излишно храната и да се стремим да изхвърляме възможно най-малко хранителни продукти. Нека купуваме и готвим точно толкова храна, колкото ще изядем – всеки излишък на продукти в хладилника или в шкафа означава, че рано или късно ще изхвърлим храна с изминал срок на годност или остаряло ястие, което е било в прекалено голямо количество за нашето семейство.

4. Да засадим дърво. Да го направим семейно, с децата, с племенниците, с внуците си. И да продължим да се грижим за него след като го засадим – да го поливаме редовно през лятото и да наглеждаме как се развива през другите сезони.

5. Да използваме по-малко хартия и по-малко пластмасови изделия за еднократна употреба. Можем да го направим с дребни промени в ежедневието си, за които може би не се и замисляме – например да записваме в телефона или на компютъра, вместо в тефтерче; да принтираме двустранно; да използваме бутилки и чаши за вода за многократна употреба; да пазаруваме в екологични торбички – от плат, от подходящ рециклируем материал и много други.

6. Ако имаме стари дрехи, обувки, играчки или мебели, които все още изглеждат добре и са годни за употреба, най-доброто нещо, което да направим с тях е да ги подарим или дарим на някой нуждаещ се или просто да ги предадем за повторно използване. 

7. Да превърнем старите вещи в нещо ново, да им дадем нов живот като ги преобразим и използваме в ново предназначение. Например старите автомобилни гуми можем да превърнем в люлки за малки и големи или в кашпи за растения, ненужният стъклен буркан от сладко ще стане красива ръчно изрисувана от нас ваза, а с пластмасови чаши или бутилки за вода можем да направим нови креативно изработени от самите нас играчки.

[Wp_ad_camp_1]

8. Нека използваме стари предмети за образователни цели заедно с децата. Да се замислим какво можем да направим с един стар телефон с шайба или клавиши, фотоапарат, калкулатор или кухненски съд. Да го дадем на детето си, то със сигурност ще му измисли приложение – ще се учи да прави снимки със стария фотоапарат, а ние няма да се притесняваме, че ще го счупи; ще се учи на цифрите на стария телефон или калкулатор; ще си подреди блокчетата от конструктура в старата тава за мъфини и много други подобни идеи. 

9. Ако в училище има еко клуб или периодично се организират инициативи за почистване или облагородяване на двора, нека се включим всички – ученици, учители, родители. Така ще се почувстваме обединени от каузата и ще свършим страхотна работа заедно.

10. Да бъдем най-добрият пример за децата си – да спазваме всички правила за екологично съобразен начин на живот и самите ние, родителите, да пазим и показваме грижа към заобикалящата ни среда. Така с действията си ще покажем нагледно на нашите хлапета какво отношение трябва да имат към природата и към общия дом на цялото човечество – планетата Земя. А когато пораснат и самите те станат родители, да се надяваме да предадат добрия ни пример на своите деца.

Автор: Яна Атанасова, Roditel.bg